Antena 3 CNN Externe Microsoft susține că UE este de vină pentru cea mai gravă pană informatică din lume

Microsoft susține că UE este de vină pentru cea mai gravă pană informatică din lume

de Mia Lungu    |   

Până la 8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de întreruperea IT de vineri, după ce actualizarea antivirusului Crowdstrike a eșuat.

Microsoft susține că Uniunea Europeană este de vină pentru cea mai mare pană informatică din lume, produsă vineri în urma unei actualizări de securitate defectuoase, potrivit Euronews.

Un acord din 2009 la care a insistat Comisia Europeană a însemnat că Microsoft nu a putut face modificări de securitate care ar fi blocat actualizarea de la firma de securitate cibernetică Crowdstrike, care a provocat defectarea a aproximativ 8,5 milioane de computere, a declarat gigantul Big Tech în comentarii pentru ziarul Wall Street Journal.

Mii de zboruri au fost amânate sau anulate, lăsând pasagerii blocați pe aeroporturile din întreaga lume, serviciul NHS din Regatul Unit a fost afectat, iar plățile contactless nu au funcționat.

Problema a fost declanșată de o actualizare defectuoasă a sistemului Falcon al CrowdStrike, care a fost conceput pentru a preveni atacurile cibernetice. Acesta are acces privilegiat la o parte esențială a unui computer cunoscută sub numele de kernel.

Microsoft are Windows Defender, alternativa sa internă la CrowdStrike, dar, din cauza acordului încheiat în 2009 pentru a evita o anchetă europeană privind concurența, a permis mai multor furnizori de securitate să instaleze software la nivelul nucleului.

Compania Apple este în vizorul UE din cauza normelor de concurență

Încă de la începutul anilor 2000, Comisia Europeană a acuzat Microsoft că are un avantaj neloial față de alte companii datorită popularului său software Windows.

Principalul concurent al Microsoft, Apple, a blocat în 2020 accesul la kernel pe computerele sale Mac, susținând că acest lucru ar îmbunătăți securitatea și fiabilitatea.

Vorbind pentru Wall Street Journal, un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat că firma nu poate face o schimbare similară din cauza acordului UE.

Până la 8,5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de întrerupere, a confirmat Microsoft, precizând că este vorba de mai puțin de 1 % din toate unitățile care utilizează software-ul. Cu toate acestea, Microsoft a afirmat că au existat efecte majore deoarece CrowdStrike este utilizat pe scară largă de întreprinderi.

CrowdStrike a declarat că „un număr semnificativ” de calculatoare afectate sunt din nou online și și-a cerut scuze pentru cele întâmplate.

În temeiul noii sale Legi privind piețele digitale, Europa încearcă în prezent să forțeze Apple să ofere acces la iPhone-ul său pentru a permite utilizarea unor magazine de aplicații și browsere web alternative. Apple a susținut că modificările vor face iPhone-ul mai puțin sigur.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile