Antena 3 CNN Externe Michel Barnier a fost propus de Macron pentru funcția de premier al Franței

Michel Barnier a fost propus de Macron pentru funcția de premier al Franței

de Andreea Ştefan    |   

Fostul negociator UE pentru Brexit, Michel Barnier, a fost propus în funcția de prim-ministru al Franței de către președintele Emmanuel Macron, potrivit BMFTV.

La 60 de zile după rezultatele alegerilor legislative, cunoaștem în sfârșit noul nume al potențialului premier: Michel Barnier a fost propus la Matignon de Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat de presă al Élysée.

Macron a riscat convocând alegeri parlamentare anticipate în iunie, coaliţia sa de centru pierzând zeci de locuri într-un scrutin în care niciun partid nu a obţinut majoritatea absolută în parlament.

Alianţa Noul Front Popular de stânga a ieşit pe primul loc, dar Macron nu a dorit să îi încredinţeze formarea unui guvern după ce alte partide au anunţat că vor vota împotrivă.

Cine este Michel Barnier

În vârstă de 73 de ani, un veteran al politicii franceze și europene, Michel Barnier, al cărui nume a început să circule la începutul verii, a fost ministru pentru prima dată în 1993, apoi de trei ori sub președințiile lui Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy. De asemenea, el a fost de două ori comisar european și, în cele din urmă, între 2016 și 2021, negociator al ieșirii Marii Britanii din UE, Brexit.

Barnier va trebui acum să încerce să formeze un guvern care să supraviețuiască unei Adunări Naționale divizată în trei mari blocuri politice, niciunul nefiind capabil să formeze o majoritate clară, notează BBC.

În urmă cu trei ani, Barnier a declarat că dorește să se confrunte cu președintele Macron pentru președinția Franței, afirmând că dorește să limiteze și să preia controlul asupra imigrației. În cele din urmă, nu a reușit să fie selectat drept candidat de către partidul său.

Barnier va fi cel mai vârstnic prim-ministru al Franței de la înființarea celei de-a cincea Republici în 1958.

El îi va succeda lui Gabriel Attal, cel mai tânăr prim-ministru al Franței din toate timpurile, pe care președintele Macron l-a numit prim-ministru la începutul anului 2024 și care a rămas în funcție ca interimar din iulie.

Subiecte în articol: Michel Barnier Emmanuel Macron Franta
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile