Miercuri, 24 ianuarie, românii sărbătoresc 165 de ani de la Mica Unire. Anul 1859 reprezintă un moment extrem de important pentru istoria țării noastre.
Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al principatelor române, realizându-se Mica Unire.
Astfel, Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Citește și: Reformele tinerilor supradotați ajung pe masa Ministerului Educației, de Ziua Unirii Principatelor
Zece curiozități de ținut minte
1.Mica Unire a avut loc în anul 1859 și a însemnat unirea Moldovei cu Țara Românească.
2.Mica Unire sau Unirea Principatelor Române este legată de numele lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domnitor al ambelor principate (pe data de 5 ianuarie în Moldova și pe 24 ianuarie în Țara Românească.
3. Alexandru Ioan Cuza a fost pârcălab de Galați, în timpul lui Grigore Ghica (titlu acordat persoanelor responsabile de conducerea unui județ, a unui ținut, a unei cetăți, având atribuții militare, administrative și judecătorești).
4. Demersurile pentru înfăptuirea unirii începuseră încă din anul 1848, când domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza, și domnitorul Țării Românești, Gheorghe Bibescu, au creat o punte culturală și economică între cele două principate, rezultatul politicii lor fiind uniunea vamală.
5.Sfârșitul Războiului Crimeii a creat un context european favorabil pentru evenimentul ce se pregatea în Principatele Române. Datorita semnării Tratatului de la Paris, românii au obținut ajutorul britanicilor și al francezilor.
6.Înalta Poartă, dar și Austria, considerau alegerea aceluiași domnitor în ambele principate, ca o încălcare a Convenției de la Paris. Însă, în actul oficial nu era menționat faptul că domnitorul ales nu poate îndeplini aceeași funcție, atât în Moldova, cât și în Țara Românească.
7.In cei șapte ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele României moderne. A fost creat primul Guvern, sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu, și au fost concepute Codul Civil și Codul Penal, inspirate de cele al Franței.
De asemenea, s-a dat legea învățământului primar obligatoriu și s-au înființat primele universități din țară (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București).
8.La 5 octombrie 1864 a fost înființată și Școala Națională de Arte Frumoase de la București, condusă de pictorul Theodor Aman.
9.Sub domnia lui Cuza a fost construită prima linie ferată pe ruta București-Filaret-Giurgiu, inaugurată la 19/31 octombrie 1869 de catre regele Carol I.
10. Alexandru Ioan Cuza a creat premisele pentru redactarea primei Constituții a României. Documentul a fost redactat după abdicarea lui Cuza, la 11 februarie 1866, potrivit momenteistorice.ro.