Antena 3 CNN Life Știinţă S-a descoperit o nouă metodă de a descoperi boala Alzheimer, cu până la 20 de ani înainte de primele simptome: "Se produc modificări fiziologice"

S-a descoperit o nouă metodă de a descoperi boala Alzheimer, cu până la 20 de ani înainte de primele simptome: "Se produc modificări fiziologice"

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 22:20 15 Feb 2024 Modificat la 22:20 15 Feb 2024

Un studiu recent, realizat de Universitatea din Tel Aviv, a descoperit o metodă prin care se poate detecta boala Alzheimer în timpul somnului sau al anesteziei, în stadiu pre-simptomatic, cu până la 20 de ani înainte de apariţia semnelor de demenţă, potrivit TPS.

Detectarea timpurie ar putea revoluţiona abordările terapeutice şi ar putea îmbunătăţi semnificativ rezultatele pentru pacienţi.

Realizat de Universitatea din Tel Aviv, studiul a descoperit o metodă prin care se poate detecta boala Alzheimer în timpul somnului sau al anesteziei, în stadiu pre-simptomatic, cu până la 20 de ani înainte de apariţia semnelor de demenţă.

Detectarea timpurie ar putea revoluţiona abordările terapeutice şi ar putea îmbunătăţi semnificativ rezultatele pentru pacienţi.

Concluziile studiului au fost publicate recent în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

"Cu 10-20 de ani înainte de apariţia simptomelor cunoscute, în creierul pacienţilor se produc modificări fiziologice"

Cercetătorii au identificat o activitate cerebrală anormală în hipocamp - o regiune esenţială pentru memorie şi învăţare - în timpul stărilor induse de anestezie şi somn.

Această activitate crescută, care rezultă din destabilizarea reţelei neuronale, precede apariţia simptomelor bolii Alzheimer. 

"Cu 10-20 de ani înainte de apariţia simptomelor cunoscute de deteriorare a memoriei şi declin cognitiv, în creierul pacienţilor se produc, lent şi treptat, modificări fiziologice", a declarat doctoranda Shiri Shoob, care a condus studiul.

Vizând un mic nucleu din talamus, responsabil cu reglarea stărilor de somn, cercetătorii au reuşit să suprime această activitate anormală şi să prevină deteriorarea memoriei în cazul unui model animal cu Alzheimer.

"Se observă o acumulare de depozite de beta-amiloid şi de proteină tau, o reducere a volumului hipocampului şi multe altele. În plus, aproximativ 30% dintre persoanele la care s-a constatat postmortem că prezentau o patologie tipică bolii Alzheimer nu au dezvoltat simptomele tipice bolii în timpul vieţii. Aşadar, creierul ar deţine o capacitate, desigur limitată, de a se proteja de daunele cauzate de boală", a explicat ea.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole