În sezonul cald, varicile devin și mai neplăcute, dacă luăm în calcul factorul estetic. Colega mea, Georgiana Mihăilă, a intrat în cabinetul unui specialist și a descoperit un tratament cu rezultate instante și care poate fi făcut chiar și în timpul verii.
Boala varicoasă este transmisă genetic în 95 % dintre cazuri și evoluează diferit de la persoană la persoană. Această afecțiune poate fi localizată la nivelul oricărui organ sau țesut. Însă, cele mai frecvente manifestări sunt cele de la nivelul membrelor inferioare, din cauza configurației anatomice, care favorizează stagnarea sângelui și dilatarea venelor.
"Cauzele principale sunt factorii de mediu, expunerea la căldură excesivă. Factorul genetic e cel mai important în această discuție. Avem toate șansele dacă am observat la părinți, să avem și noi și să le dezvoltăm de-a lungul timpului.", a spus Ştefan Veliceasa, medic generalist.
În stadiile incipiente, semnele sunt nespecifice: dureri în gambe și senzație de presiune manifestată seara, picioare grele, oboseala gambelor, cu apariția ulterioară a venelor dilatate. Acest lucru explică de ce pacienții cu boală varicoasă nu se prezintă în stadiile incipiente.
"Ca și metode de prevenție sunt destul de greu de prevenit. Sportul e cea mai importantă componentă în toată activitatea asta. Ar trebui să fim activi fizic, să avem o greutate normală și să ne protejăm pe cât posibil de interferii – nu ne expunem la temperaturi extreme nici de frig, nici de cald. Spre exemplu, sauna poate să accentueze."
Însă, dacă prevenția nu funcționează, specialiștii vorbesc despre diferite metode de tratament.
"Atunci când apar trebuie să începem să le tratăm. Tratatementele cu cât le efectuăm mai devreme cu atât rezultatele sunt mai bune. Noi ceea ce facem în clinică sunt două tipuri de tratamente: un tratament cu laser și un tratament injectabil.", a mai spus medicul.
Obiectivele tratamentului pentru varice sunt reducerea simptomelor si reducerea riscului de complicatii. Deoarece nu toate varicele necesita tratament medical, scopul tratamentului poate fi pur si simplu imbunatatirea aspectului zonelor afectate.
"De obicei, combinăm cele două tratamente. Dacă vasele sunt superficiale, doar în piele, și sunt destul de subțiri, cum sunt cele de pe picior, până la 3mm, putem să le tratăm doar cu laser. Laserul închide vasele de sânge și ele nu mai apar, cel puțin pentru câțiva ani de zile nu mai avem nicio problemă."
Rezultatele sunt vizibile după prima ședință și, în funcție de gravitate, planul de tratament poate presupune până la 5 ședințe.
"Tratamentul injectabil se adresează celor care sunt puțin mai mari, care depășesc ca și calibru 3mm. Nu avem un exemplu concret.. foarte bine că nu avem! E un tratament puțin mai invaziv, o să folosim un ac, nu doare, nu creează efecte adverse, nu avem niște restricții după aplicarea acestui tratament."
Putem să ne expunem la soare după aceste tratamente?
"După tratamentul cu laser e recomandat să nu existe expunere la soare. După tratamentul injectabil, nu există niciuna. În schimb, după ambele tratamente nu vom face baie fierbinte următoarele 5 zile, nu vom aplica proceduri corporale sau niciun tratamentul la nivelul pielii și, de obicei, e recomandat pentru 48-72 de ore să nu intrăm în apă, piscină."
Tratamentul cu laser are o eficență de 1-3 ani, iar cel injectabil de până la 15 ani.