Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Metoda prin care românii îşi pot reduce creditul cu opt ani. Tot mai mulți apelează la asta

Metoda prin care românii îşi pot reduce creditul cu opt ani. Tot mai mulți apelează la asta

Românii apelează tot mai mult la o metodă care îi ajută să își reducă creditul cu opt ani, după ce unele rate s-au dublat în ultima vreme.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Românii caută soluţii pentru a reduce din ratele care, în unele cazuri, s-au dublat în ultimii ani. Dobânzile variabile rămân ridicate deocamdată, iar o variantă tot mai aleasă de cei care au credite este refinanţarea cu dobândă fixă.

Soluţia permite fie reducerea perioadei, fie scăderea ratei. Dăm exemplul unui credit Noua Casă, de 260 de mii de lei, cu dobândă variabilă, luat pentru o perioadă de 25 de ani. Rata este acum 2.003 lei, iar dobânda totală pe care o datorăm băncii este aproape 341 de mii de lei.

Dacă alegem o refinanțare cu reducere de perioadă, dobândă fixă 5 ani apoi variabilă, rata crește cu 20 de lei, dar scade perioada cu 8 ani, de la 25 la 17, și scade și dobânda cu aproape 147 de mii de lei.

A doua variantă pe care o avem este reducerea ratei, în cazul în care nu dorim o scădere a perioadei. Cele două soluţii sunt tot mai alese de către români deoarece dobânda fixă poate fi mai mică decât cea variabilă.

"BNR menține dobânda de politică monetara la 7%. Dobânzile variabile rămân sus. O astfel de dobândă fixă pe lângă că îți asigură costuri mai mici, iți oferă și predictibilitate pentru că dobânda este bătută în cuie 3-5 ani. Refinanțarea o poți face la propria ta bancă sau la o altă bancă, cu o ofertă mai bună", a spus Irina Chiţu, director comparator banca.

Refinanţarea presupune acordarea unui credit nou și implicit costuri suplimentare. Deşi unele bănci au oferte care ne scutesc de aceste costuri, ele trebuie evaluate cu atenţie, spun specialiştii.

Subiecte în articol: credit rata banci imprumut
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion