Deși cercetările anterioare au asociat postul intermitent cu beneficii precum pierderea în greutate și reducerea riscului de demență, un nou studiu realizat pe șoareci sugerează un posibil dezavantaj al acestui tip de abstinență alimentară: creșterea riscului de cancer. Acest studiu vine în urma altuia care a demonstrat că postul la șoareci stimulează regenerarea celulelor stem intestinale, protejând astfel împotriva leziunilor și inflamațiilor.
”Prea multă activitate a celulelor stem poate avea efecte negative”
Acum, o echipă internațională de cercetători a descoperit că această stimulare a producției de celule stem este accelerată după reluarea alimentației, iar hrana poate conține mutageni, precum aminele heterociclice din carnea arsă, care pot duce la mutații genetice ce cresc riscul de dezvoltare a tumorilor canceroase, scrie sciencealert.com.
„Activitatea crescută a celulelor stem este benefică pentru regenerare, dar prea multă activitate pe termen lung poate avea efecte negative”, explică biologul Omer Yilmaz de la MIT.
”Carnea arsă poate aduce la apariția cancerului”
El adaugă că, deși postul este benefic pentru sănătate, consumul de alimente potențial mutagene, cum ar fi carnea arsă, imediat după post, poate crește riscul apariției unor leziuni care pot duce la cancer.
Celulele stem intestinale, care se divid și se regenerează constant, refacând intestinul la fiecare 5-10 zile, sunt deja predispuse la mutații cancerigene. Studiul sugerează că acest risc este amplificat în perioada de alimentare după post. Cercetătorii au identificat o cale biologică, numită mTOR, implicată în creșterea și metabolismul celular, care stimulează producția de poliamine ce favorizează proliferarea celulelor în această perioadă.
”Postul și realimentarea reprezintă două stări distincte”
Aceste poliamine sunt esențiale pentru refacerea organismului după privarea de nutrienți, dar studiul arată că ele pot crește probabilitatea dezvoltării tumorilor în condiții favorabile creșterii cancerului.
„Considerăm că postul și realimentarea reprezintă două stări distincte”, spune Shinya Imada, biolog molecular la MIT, explicând că în perioada de post, celulele folosesc lipidele și acizii grași pentru energie, iar după realimentare, regenerarea celulară este accelerată.
Studiile anterioare au arătat că postul și dietele ce mimează postul pot reduce riscul de cancer și chiar îmbunătăți eficiența tratamentelor anticancer. Totuși, acestea nu au luat în calcul riscurile asociate cu întreruperea postului.
Cercetări ulterioare vor fi necesare pentru a explora mai profund aceste aspecte și pentru a maximiza beneficiile, minimizând în același timp riscurile.
„Trebuie subliniat că acest studiu a fost realizat pe șoareci cu mutații cancerigene specifice”, avertizează Yilmaz, menționând că situația la oameni ar putea fi mult mai complexă.
Studiul a fost publicat în jurnalul Nature.