Antena 3 CNN Actualitate Metoda de înșelăciune căreia îi cad victimă mulți români. Ce urmează după "Îmi cer scuze, dar..."

Metoda de înșelăciune căreia îi cad victimă mulți români. Ce urmează după "Îmi cer scuze, dar..."

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 17:09 19 Mai 2022 Modificat la 18:01 19 Mai 2022

Un ţepar expert în "metoda șmen", care a mai fost condamnat în trecut pentru mai mult de zece astfel de fapte, a făcut victime şi la Alba Iulia. După ce a ajuns din nou în mâinile polițiștilor, care îi cunoșteau foarte bine "CV"-ul a fost condamnat la închisoare cu executare, mai exact câte 9 luni de închisoare pentru două infracţiuni, pedeapsa fiind contopită în final cu altele mai vechi rezultând o condamnare la 3 ani şi 1 lună în regim de detenţie, scrie Adevărul.

Una dintre fapte a avut loc în martie 2020. Victima acestuia tocmai scosese suma de 900 de lei la de la un bancomat când escrocul, care ce mai probabil o filase din timp,  i-a solicitat schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare.

”Persoana vătămată a fost de acord, a remis inculpatului suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei. În momentul în care persoana vătămată a numărat respectivele bancnote, a constatat că sunt doar 46 şi nu 50, câte ar fi trebuit să fie.

În aceste condiţii, persoana vătămată a restituit inculpatului suma pentru a fi completată cu bancnotele lipsă, iar acesta din urmă a mai adăugat 4 bancnote de 10 lei şi a restituit suma de bani.

În acest moment, profitând de neatenţia persoanei vătămate, inculpatul a reţinut suma de 190 de lei”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Evident, victima nu a mai numărat suma de bani primită şi a plecat spre un magazin. Abia acolo a avut inspirația să numere din nou bani și a realizat că a fost păcălită. Așa că a mers de urgență la poliţie. Oamenii legii care au vizionat imaginile înregistrate de o cameră video din zonă au văzut cum s-a petrecut totul.

A doua ”lovitură” a fost dată în septembrie 2020, într-un magazin, prin acelaşi tipar: a cerut schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare. Victima a fost de acord şi i-a remis suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei, pe care le-a numărat, ocazie cu care a constatat că suma primită este corectă.

”În acel moment, inculpatul a întrebat persoana vătămată dacă suma primită este corectă şi i-a cerut acesteia teancul de bancnote pentru a-l renumăra. Persoana vătămată i-a înmânat teancul de bancnote, iar inculpatul, sub pretextul renumărării acestora, a «rupt» suma de 210 lei”, se menţionează în hotărâre.

Cum acționează un infractor care folosește "metoda șmen"

"Metoda șmen" presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, făptuitorul, folosindu-se de diferite pretexte, solicită suma de bani înapoi, distrage atenţia victimei, sustrage o parte din bancnote şi restituie restul sumei de bani persoanei vătămate.

 

Etichete: inselaciune
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole