Antena 3 CNN Actualitate Inedit Metoda ”accidentul” a avansat. Inteligența artificială îi ajută pe escroci | Un tiktoker român te învață cum să te ferești de înșelăciunile online

Metoda ”accidentul” a avansat. Inteligența artificială îi ajută pe escroci | Un tiktoker român te învață cum să te ferești de înșelăciunile online

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 19:56 11 Ian 2024 Modificat la 19:56 11 Ian 2024

Metoda ”accidentul”, în varianta ei tradițională, presupune ca anumite persoane să fie contactate și să li se spună cu un membru al familiei sau un apropiat a suferit un accident și are nevoie de bani. De-a lungul vremii, oamenii în vârstă au fost păcăliți, iar sumele de bani obținute de escroci nu au fost deloc mici.

În metoda nouă, ”demnă” de anul 2024, escrocii se folosesc de inteligența artificială pentru a reproduce vocile unor persoane.

Astfel, înșelătoria pare reală și îi poate convinge mai ușor ope oameni să de bani.

România, pe locul doi la escrocherii deepfake în Europa

Această tehnologie deepfake - folosită de aplicații precum FaceApp - poate fi de asemenea utilizată pentru manipularea imaginilor, notează startupcafe.ro.

”Un «deepfake» e o imagine, un videoclip, o voce sau un text creat cu ajutorul inteligenței artificiale. «Deep» vine de la «deep learning», o metodă de antrenare a computerelor pe cantități masive de date pentru a realiza sarcini asemănătoare cu cele umane. «Fake» indică faptul că e (conținut - nr) generat de computer și este dificil de diferențiat de media generată de oameni”, explică experții de la University of Virginia (UVA). 

Numărul cazurilor de escrocherie în care a fost implicată și tehnologia deepfake a crescut de 10 ori între 2022 și 2023. Raportul, realizat de Sumsub, a fost realizat pe baza unor date culese din 224 de țări și teritorii, inclusiv din România.

Același studiu mai arată că România este pe locul al doilea, după Belgia, în clasamentul țărilor europene cu cea mai mare creștere a fenomenului deepfake în perioada 2022 - 2023. Următoarele 3 poziții sunt ocupate de Slovacia, Portugalia și Ungaria.

Tiktokerul care te învață să te ferești de escroci

Lucian Popescu este un  creator de conținut care îi învață pe utilizatori cum să nu se lase înșelați de escrocii ce folosesc inteligența artificială.

Lucian este urmărit pe TikTok de peste 192.000 de utilizatori și a strâns, în total, 4 milioane de like-uri la videoclipurile sale.

„Sună-ți părinții și setează cu ei un cuvânt sau o frază cheie pe care să o știți doar voi. Sunt din ce în ce mai multe cazuri de înșelăciune prin care un IA îți preia vocea și îți sună părinții spunându-le că ai fost răpit sau ai avut un accident și cerându-le o sumă de bani.

Treaba e atât de credibilă din moment ce este vocea ta, încât se întâmplă foarte des ca părinții să cadă în plasa acestei înșelătorii. Și cine ar vrea să i se întâmple așa ceva? Dar treaba asta poate fi foarte ușor combătută cu acest cuvânt cheie pe care îl setezi cu ai tăi și în eventualitatea acelui telefon, ei îl pot cere să se prindă dacă e pe bune sau e scam”, spune Lucian.

@acel.lucian Cu siguranță știi pe cineva care a pățit asta ☝? #sfaturiutile #sfaturibune #howto #ai #tipsandtricks ♬ original sound - Lucian | Lu

Cum știți dacă un clip este un deepfake

Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a explicat care sunt datele după care puteți stabili dacă un clip e fals sau nu:

  • Sincronizare necorespunzătoare a buzelor
  • Clipitul nefiresc
  • Mișcări bâlbâite
  • Umbre lipsă și iluminare nefirească
  • Părul nemișcat sau mișcarea nefirească a părului

Conform sursei citate, deepfakes au tendința de a avea efectul „uncanny valley”, în care creierul simte că ceva nu este natural.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole