Antena 3 CNN Externe Meteorologii din SUA au fost amenințați cu moartea din cauza uraganului Milton. ”Oamenii ne acuză că noi l-am creat ”

Meteorologii din SUA au fost amenințați cu moartea din cauza uraganului Milton. ”Oamenii ne acuză că noi l-am creat ”

de Laura Dinu    |   

Meteorologii care urmăresc progresul uraganului Milton au fost ținta unui val de teorii ale conspirației, abuzuri și chiar amenințări cu moartea, în contextul unei creșteri fără precedent a dezinformării. În ultimele două săptămâni, după ce uraganul Helene a devastat șase state, provocând sute de morți, și uraganul Milton a lovit Florida, teoriile false s-au răspândit masiv.

Amploarea acestei dezinformări ar fi fost alimentată de Donald Trump și susținătorii săi și ar fi afectat capacitatea autorităților de a sprijini comunitățile lovite de furtuni, potrivit directorului Agenției Federale pentru Managementul Urgențelor (FEMA).

Katie Nickolaou, meteorolog în Michigan, a declarat că ea și colegii săi au fost ținta principală a acestor conspirații, primind mesaje care susțineau că există uragane de categoria 6 ( care de fapt nu există), că meteorologii sau guvernul controlează furtunile ( pe care nu le controlează), și chiar amenințări de distrugere a echipamentelor radar, scrie The Guardian.

„Nu am văzut niciodată atât de multă dezinformare în jurul unei furtuni. Oamenii ne acuză că am creat și dirijat uraganul”, a spus Nickolaou. „Am primit mesaje care spun că cei care au creat Milton ar trebui să fie uciși.”

„Am avut o mulțime de oameni care mi-au spus că eu am creat și dirijat uraganul, iar unii cred că noi controlăm vremea. A trebuit să le explic că un uragan are energia a 10.000 de bombe nucleare și nici măcar nu putem spera să controlăm vreodată asta. Dar situația a devenit mai violentă, în special când unii spun că cei care au creat uraganul Milton ar trebui să fie uciși.”

Un mesaj trimis lui Nickolaou spunea: „Opriți respirația celor care au creat uraganele și pe colegii lor.” Ea a răspuns: „Ucigând meteorologi nu veți opri uraganele. Nu-mi vine să cred că a trebuit să scriu asta.”

„Oamenii m-au insultat, mi-au spus să tac și să mă dau la o parte, iar unii cred că este în regulă să distrugă radarul Doppler pentru că îl consideră responsabil de controlul vremii”, a spus Nickolaou. „Ne consumă mult timp și energie să gestionăm toate aceste lucruri. Este foarte obositor.”

Această creștere a dezinformării a atras și o reacție dură din partea lui Joe Biden, care l-a acuzat pe Trump de o „avalansă de minciuni”. Biden a adăugat: „Este ridicol, trebuie să se oprească.”

Deși oamenii contribuie la intensificarea uraganelor prin arderea combustibililor fosili, nu este posibil ca oamenii să creeze sau să controleze furtunile. Fondurile FEMA pentru ajutorul în caz de uragan sunt separate de cele pentru sprijinirea imigranților, contrazicând un alt fake news răspândit.

Meteorologii subliniază că această dezinformare este un exemplu extrem al unei tendințe în care publicul își ia tot mai mult informațiile de la figuri extremiste online, în loc să apeleze la experți.

Chris Gloninger, un fost meteorolog TV, a spus: „Am ajuns la un punct de epuizare. Ce altă profesie este vizată doar pentru că își face treaba? Tot ce încercăm să facem este să protejăm vieți și proprietăți în timpul fenomenelor meteo extreme.”

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile