Antena 3 CNN Externe Meta prezintă noua generație de ochelari care transformă realitatea. Zuckerberg: „Este cea mai nebunească tehnologie"

Meta prezintă noua generație de ochelari care transformă realitatea. Zuckerberg: „Este cea mai nebunească tehnologie"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:28 27 Sep 2024 Modificat la 18:28 27 Sep 2024

Meta a prezentat o nouă generație de ochelari cu realitate augmentată. Noii ochelari sunt concepuți pentru a integra elemente digitale în lumea reală, având potențialul de a schimba fundamental experiențele de muncă, socializare și divertisment. Ochelarii sunt echipați cu funcții avansate, inclusiv recunoaștere vocală și gestuală, afișaje holografice și integrare cu aplicațiile populare de socializare și muncă ale Meta, cum ar fi Facebook și Instagram. De asemenea, Meta intenționează să adauge și capabilități de generare video și capacitatea de a efectua traduceri în timp real între engleză și franceză, italiană sau spaniolă.

CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a prezentat noi ochelari de realitate augmentată la conferința anuală a dezvoltatorilor companiei, dezvăluind un prototip al următoarei etape în expansiunea sa în domeniul ochelarilor smart, scrie The Guardian. 

Ochelarii, numiți Orion, au capacitatea de a proiecta reprezentări digitale ale media, oamenilor, jocurilor și comunicațiilor în lumea reală. Meta și Zuckerberg au prezentat produsul ca un pas de la computerele desktop și smartphone-uri către ochelari care pot îndeplini sarcini similare.

„Mulți oameni au spus că aceasta este cea mai nebunească tehnologie pe care au văzut-o vreodată”, s-a lăudat Zuckerberg în timpul discursului său, îmbrăcat într-o cămașă care spunea „Aut Zuck aut nihil”, latină pentru „Fie Zuck, fie nimic”, substituindu-și propriul nume într-un motto asociat cu liderul roman Iulius Cezar. O demonstrație preînregistrată a arătat câteva dintre capabilitățile ochelarilor, inclusiv două persoane jucând un joc virtual Pong și discutând printr-o videochat prin realitate augmentată.

Meta a extins, de asemenea, investiția sa în inteligența artificială, anunțând o serie de noi oferte de produse pentru chatbotul său asemănător ChatGPT și planuri de a începe să introducă automat imagini personalizate create de bot în feed-urile de Facebook și Instagram ale utilizatorilor, în timp ce a dat startul conferinței sale anuale Connect la sediul din California, miercuri.

Prima generație de ochelari AR  va fi distribuită în acest an doar intern și unui grup select de dezvoltatori

Dezvăluirea tehnologiei de realitate augmentată este un proiect la care Zuckerberg lucrează de mult timp, el poziționând tehnologia AR ca un fel de capodoperă atunci când a pivotat cea mai mare companie de social media din lume către construirea sistemelor imersive „metaverse” în 2021. Totuși, Meta s-a confruntat cu dificultăți tehnice în cadrul proiectului său AR de atunci, determinându-l pe șeful diviziei Reality Labs, orientate spre metaverse, să recunoască anul trecut că un produs pe care să-l aducă viabil pe piață era „încă la câțiva ani distanță - câțiva, ca să punem problema ușor”.

Compania a investit zeci de miliarde de dolari în investițiile sale în inteligența artificială, realitatea augmentată și alte tehnologii din metaverse, ridicându-și prognoza de cheltuieli de capital pentru 2024 la un maxim record de între 37 miliarde și 40 miliarde de dolari.

Gigantul rețelelor sociale plănuiește ca prima generație de ochelari AR să fie distribuită în acest an doar intern și unui grup select de dezvoltatori, fiecare dispozitiv costând zeci de mii de dolari pentru a fi produs, conform unei surse familiare cu proiectul.

Meta își propune să livreze primii ochelari comerciali AR consumatorilor în 2027, moment în care progresele tehnice ar trebui să reducă costurile de producție, a spus sursa. Aceasta a vorbit cu condiția anonimatului deoarece nu avea autorizația de a discuta despre planurile companiei. Meta nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu referitoare la planuri.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole