Decizia UNPR de a avea grupuri separate de PSD este ''firească'', se arată într-o postare pe contul de Facebook a formaţiunii conduse de Gabriel Oprea, care îi transmite liderului PSD, Liviu Dragnea, că are ''candidaţi redutabili, organizaţii puternice şi aleşi locali gata să lupte'' în 2016.
''Decizia UNPR de a avea grupuri parlamentare proprii este firească în condiţiile în care partidul nostru este al treilea partid ca mărime din actualul Legislativ, având 64 de parlamentari, dintre care 21 senatori şi 43 deputaţi'', au postat reprezentanţii UNPR vineri pe pagina oficială de Facebook.
''Conduita parlamentară a formaţiunii noastre va rămâne însă aceeaşi'', dau ei asigurări, invocând din nou ''interesul naţional''.
UNPR declară a ''luat act de decizia luată de conducerea PSD'' şi va analiza propunerea venită din partea formaţiunii social-democrate. ''Cert este ca UNPR este pregătită pentru confruntările electorale ale anului 2016 şi îşi propune să obţină cel putin 10% din numărul total de voturi. Avem o echipă de campanie solidă, capabilă să mobilizeze toate resursele organizaţionale şi umane ale partidului. Avem candidaţi redutabili, avem organizatii puternice şi aleşi locali gata să lupte pentru ca fiecare cetăţean al acestei ţări să beneficieze de securitate şi prosperitate. UNPR se asteaptă la un an plin de provocări, în care formaţiunea progresistă îşi va demonstra încă o dată seriozitatea şi se va lupta cu toate armele pentru a performa electoral'', susţine partidul condus de Gabriel Oprea.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat, joi seara, că din punctul de vedere al PSD alianţa cu ALDE şi UNPR din Parlament se păstrează, social-democratul susţinând că este mai puţin important dacă formaţiunea lui Gabriel Oprea îşi va face sau nu grup parlamentar separat.
În ceea ce priveşte acordul cu UNPR în vederea celor două scrutine programate pentru anul acesta, Dragnea a spus că, în timp ce la alegerile locale se vor face alianţe la nivelul organizaţiilor locale sau judeţene, în funcţie de caz, pentru scrutinul parlamentar PSD va avea discuţii cu UNPR pentru a decide termenii viitoarei colaborări.
"Erau două variante: varianta tip USL, în care de sus până jos,de la Bucureşti până la cea mai mică comună din România erau liste comune obligatorii şi candidaţi comuni, sau varianta în care se dă posibilitatea fiecărei organizaţii judeţene sau locale să încheie astfel de alianţe. Este acelaşi lucru. Şi pentru parlamentare, după alegerile locale, vom avea o discuţie cu UNPR-ul să vedem cum stabilim şi cum decidem colaborarea pentru alegerile parlamentare", a spus Dragnea.
La Senat, reprezentanţii UNPR reprezintă în acest moment 25% din Grupul PSD. Dacă toţi senatorii actuali ai UNPR ar părăsi grupul, PSD ar avea 60 de voturi, iar PNL 53.
Situaţia este mai bună pentru PSD la Camera Deputaţilor, unde împreună UNPR şi PSD au 180 de voturi, din care 43 vin de la partidul condus de Gabriel Oprea.