Antena 3 CNN Actualitate Justiție Mesajul criptat al ministrului Justiției pentru șefa DNA. Ce îi transmite Toader lui Kovesi

Mesajul criptat al ministrului Justiției pentru șefa DNA. Ce îi transmite Toader lui Kovesi

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 09:07 07 Aug 2017 Modificat la 09:07 07 Aug 2017

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine luni, într-o postare pe Facebook, că loialitatea constituţională exclude orice acţiune sau inacţiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare, afirmaţie făcută în contextul discuţiilor generate de neprezentarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. 

"Loialitatea constituţională, constând în ataşamentul faţă de regulile, principiile şi valorile constituţionale, exclude orice acţiune sau inacţiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare!", a scris Tudorel Toader, luni, pe Facebook. 

Pe 4 august, Tudorel Toader a trimis o scrisoare Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care spune că se va pronunţa în privinţa neprezentării procurorului şef al DNA la audieri după ce expiră termenul de formulare a răspunsului scris de către aceasta şi aminteşte că s-a solicitat Inspecţiei Judiciare efectuarea unor controale privind eficienţa managerială la DNA

Preşedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea, a reamintit că, în data de 11.07.2017, comisia a solicitat o copie după dosarul nr. 213/P/2017 clasat în data de 20.06.2017 (Sufrageria lui Oprea - n.r.), iar procurorul general Augustin Lazăr a refuzat solicitarea comisiei şi a emis două postări pe Facebook şi un comunicat al PICCJ potrivit căruia a solicitat CSM: să-şi exercite rolul de garant al independenţei justiţiei, să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituţională între autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească şi să îi fie clarificat „dacă poate fi trimis comisiei parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”, potrivit sursei citate.

Primul care a fost audiat de parlamentari a fost Dan Andronic, cel care a făcut dezvăluiri despre întâlnirea şefilor serviiciilor secrete în locuinţa lui Gabriel Oprea.

Pe 24 aprilie, Parchetul a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

Citiți și Ministrul Justiției, Tudorel Toader, lămuriri despre mesajul transmis pe Facebook

 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole