Germania se chinuie să țină sub control ultimul val al pandemiei. Se luptă cu noua și virulenta tulpină britanică, dominantă în Germania de la începutul lunii martie.
Sistemul medical are probleme, secțiile de terapie intensivă lucrând la capacitate maximă. Luni, numărul morților din cauza coronavirs a ajuns la 80.000.
În timp ce Marea Britanie începe întoarcere la normalitate, deschizând barurile și terasele, Germania se află în fața unui nou lockdown – iar populația vrea să știe ce nu a mers bine.
Kai Arzheimer, profesor de știință politică la Universitatea din Mainz, spune că țara a devenit victima propriului succes. ”Răspunsul inițial al Germaniei a fost decisiv, a avut succes, și s-a bazat pe știință”, a spus el pentru CNN.
Germania, victima succesului său timpuriu în lupta cu pandemia
Țara, și Merkel în mod special, au fost lăudate pentru felul în care au gestionat primul val al pandemiei. Pe măsură ce virusul și-a făcut drum prin Europa, Germania a ținut epidemia sub control. Spitalele sale au putut adăposti pacienți bolnavi de COVID-19 din Franța.
”Acest succes timpuriu a dus la un tip de relaxare. Politicienii erau foarte reticenți să reintroducă măsuri de carantinare”, a spus Arzheimer.
Merkel s-a luptat cu această reticență. Nu a putut să-i convingă pe șefii celor 16 landuri federale ale Germaniei că e nevoie de mai multe restricții pentru a ține epidemia sub control. Premierul este responsabil, într-un final, de implementarea măsurilor restrictive.
Cel mai incomod moment pentru Merkel a fost la sfârșitul lunii martie, când a fost nevoită să facă o schimbare majoră, și a cerut intrarea în carantină a țării în timpul sărbătorii de Paște.
Cancelarul spus că acest lockdown estre necesar din cauza răspândirii unei noi tulpini de coronavirus. La o zi după declarația atât de criticată, și-a schimbat decizia, spunând că nu este posibilă implementarea ei.
Promisiune greu de onorat: o doză de vaccin pentru fiecare cetățean, până în septembrie
Merkel a repetat într-una că speră ca, până în momentul retragerii ei din toamnă, partea cea mai grea a pandemiei să fie istorie.
De asemenea, a promis tuturor că fiecare german va primi cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19 până în septembrie, promisiune ce nu are șanse să fie respectată din cauza problemelor legate de stocurile de vaccinuri.
Ce se va întâmpla în următoarele cinci luni va decide soarta moștenirii lui Merkel.
Lui Merkel i s-a prezis că ar putea deveni ”Cancelarul integrării europene”, si apoi ”Cancelarul umanității”, când a declarat că refugiații sunt bine primiți, iar acum are șansa să fie ”Cancelarul care a învins pandemia”.