Antena 3 CNN Actualitate Merită sau se merită. Greşeala gramaticală pe care tot mai mulţi români o fac

Merită sau se merită. Greşeala gramaticală pe care tot mai mulţi români o fac

Puțini români știu să aleagă varianta corectă dintre "merită" și "se merită". De multe ori, verbul nu este folosit corect şi mulţi dintre vorbitorii de limba română cred că ştiu răspunsul, dar greşesc.

de Georgiana Adam    |   

În prezent, foarte multe cuvinte sunt folosite greșit. De exemplu, puțini români știu care este varianta corectă dintre "merită" şi "se merită".

Folosind modelul unor verbe precum "se cuvine” fie "se cade”, românii tind să folosească pronumele reflexiv "se" și alături de verbul "a merita" pentru a construi o valoare impersonală.

Aceste utilizări sunt total greșite, întrucât verbul "a merita” este un verb tranzitiv, a cărui acțiune se răsfrânge asupra unui obiect. 

Potrivit dexonline.ro, verbul "a merita" este definit astfel: a fi vrednic de răsplată sau de pedeapsă potrivit cu faptele sale (bune sau rele); a avea dreptul să primească o răsplată bună sau rea; a i se cuveni.

Singurul caz în care se permite folosirea "se merită" este atunci când "se" are funcţie pronominală, de pildă: se merită unul pe altul.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile