Antena 3 CNN Externe Membrii subnutriți ai unui trib din Amazon, evacuați din junglă de autoritățile braziliene, după ce sute de copii au murit. Lula da Silva: "Ce am văzut a fost un genocid"

Membrii subnutriți ai unui trib din Amazon, evacuați din junglă de autoritățile braziliene, după ce sute de copii au murit. Lula da Silva: "Ce am văzut a fost un genocid"

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 10:55 24 Ian 2023 Modificat la 10:55 24 Ian 2023

Populația indigenă locuiește într-o rezervație din statul Roraima, în nordul Braziliei. 16 membri ai tribului Yanomami au fost evacuați din junglă pentru a primi îngrijiri medicale. Guvernul a declarat o urgență medicală după ce sute de copii au murit din cauza malnutriției.

Decesele sunt legate de poluarea apei cauzată de minerit și de exploatarea forestieră. Președintele Luiz Inácio Lula da Silva l-a acuzat pe predecesorul său, Jair Bolsonaro, că a comis un genocid împotriva tribului din pădurea tropicală.

Sâmbătă, președintele Lula a vizitat Roraima, care se învecinează cu Venezuela și Guyana, ca urmare a informațiilor privind subnutriția severă în rândul copiilor Yanomami și a declarat că a fost "șocat" de ceea ce a găsit.

Președintele Lula da Silva: "Mai mult decât o criză umanitară, ceea ce am văzut în Roraima a fost un genocid"

"Mai mult decât o criză umanitară, ceea ce am văzut în Roraima a fost un genocid: o crimă premeditată împotriva yanomami, comisă de un guvern insensibil la suferință. Am venit aici pentru a spune că ne vom trata indigenii ca ființe umane", a spus președintele Braziliei.

Ministrul de interne, Flavio Dino, a acuzat și el guvernul anterior că a abandonat comunitatea indigenă și a promis o anchetă.

Pe lângă transportarea pe calea aerului a unora dintre cei mai grav bolnavi membri ai tribului, autoritățile braziliene au anunțat că Ministerul Sănătății va crea un spital de campanie și va trimite în zonă provizii și profesioniști din domeniul sănătății.

Specialist în medicină tropicală: "Umanitatea noastră depinde de acest lucru"

Andre Siqueira, un specialist în medicină tropicală care lucrează în prezent în regiunea Roraima, a declarat pentru BBC că a întâlnit cazuri de malnutriție severă la familii întregi de indigeni și a spus că situația este „catastrofală". El a spus că Yanomami nu sunt singurele triburi care se confruntă cu amenințări serioase.

"Acesta este un lucru care trebuie abordat urgent, deoarece umanitatea noastră depinde de acest lucru", a precizat Siqueira.

Se estimează că 28.000 de indigeni trăiesc în rezervația Yanomami. Aceștia vânează, practică o agricultură la scară mică și trăiesc în sate mici, semipermanente.

De asemenea, se estimează că aproximativ 20.000 de mineri ilegali operează în interiorul rezervației Yanomami, care este bogată în aur, diamante și minerale. În 2021, minerii din zonă au deschis focul asupra băștinașilor folosind arme automate.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole