Antena 3 CNN Externe Melania Trump susține dreptul la avort în cartea sa de memorii, contrar poziției lui Donald Trump: „Nu există loc pentru compromisuri”

Melania Trump susține dreptul la avort în cartea sa de memorii, contrar poziției lui Donald Trump: „Nu există loc pentru compromisuri”

de Andreea Ştefan    |   

Fosta primă doamnă Melania Trump a declarat într-un nou videoclip postat joi că ea crede că „nu există loc pentru compromisuri” atunci când vine vorba de „libertatea individuală” a unei femei, după ce The Guardian a raportat extrase din viitoarea sa carte în care ea spune că susține dreptul la avort „liber de orice intervenție sau presiune din partea guvernului”, notează CNN.

„Libertatea individuală este un principiu fundamental pe care îl protejez. Fără îndoială, nu există loc pentru compromisuri atunci când vine vorba de acest drept esențial pe care toate femeile îl au de la naștere: libertatea individuală. Ce înseamnă cu adevărat „corpul meu, alegerea mea”?”, a declarat fosta primă doamnă într-un videoclip postat pe X. 

Apărarea dreptului la avort o pune în dezacord cu poziția soțului său, cu aproximativ o lună înainte de ziua alegerilor. Donald Trump își asumă în mod regulat meritul pentru anularea hotărârii Roe v. Wade, care a eliminat protecția federală pentru avort și a dus la adoptarea unor restricții severe asupra procedurii în statele conduse în majoritate de republicani. Cu toate acestea, fostul președinte a declarat că, dacă va fi ales din nou, ar respinge prin veto o interdicție federală a avortului și că această problemă ar trebui lăsată la latitudinea statelor să legifereze.

CNN a contactat campania lui Trump pentru a comenta ultimul videoclip al fostei prime doamne.

Fostul președinte a declarat joi pentru Fox News că a vorbit cu soția sa despre includerea sprijinului ei pentru dreptul la avort în memorii și că i-a spus să „scrie ceea ce crezi”.

„Am vorbit despre asta și i-am spus: Trebuie să scrii ceea ce crezi. Nu am de gând să-ți spun ce să faci. Trebuie să scrii ceea ce crezi'”, a spus el. „Ea este foarte iubită. Oamenii o iubesc pe fosta noastră primă doamnă. Pot să vă spun asta. Dar i-am spus: 'Trebuie să-ți asculți inima'. Le-am spus asta tuturor, trebuie să-ți asculți inima. Există unii oameni foarte, foarte la extremă dreapta pe această temă, adică fără excepții, și apoi există alți oameni care o văd un pic diferit.”

Melania Trump a fost în mare măsură absentă din campania electorală în contextul celei de-a treia candidaturi a soțului său la Casa Albă și a păstrat un profil discret, cu excepția publicării mai multor videoclipuri pe rețelele sociale în ultimele săptămâni pentru a-și promova cartea, care urmează să fie lansată săptămâna viitoare. Videoclipul postat joi de fosta primă doamnă include un link pentru precomandarea cărții sale.

Potrivit The Guardian, fosta primă doamnă scrie în cartea sa: „De ce ar trebui ca altcineva decât femeia însăși să aibă puterea de a determina ce face cu propriul corp? Dreptul fundamental al unei femei la libertate individuală, la propria viață, îi conferă autoritatea de a-și întrerupe sarcina dacă dorește”.

Fostul președinte, între timp, a ezitat cu privire la dreptul la avort pe parcursul campaniei sale, luptându-se uneori să navigheze într-o problemă care a fost tensionată din punct de vedere politic pentru republicani în era post-Roe. El a declarat recent că nu va sprijini o măsură electorală de extindere a accesului la avort în statul său natal, Florida, la doar 24 de ore după ce a sugerat că ar putea. De asemenea, a început să se prezinte ca un „protector” al femeilor, afirmând că femeile americane nu se vor mai „gândi la avort” dacă va fi ales.

Deși fostul președinte s-a lăudat cu numirea a trei judecători conservatori de la Curtea Supremă a SUA, care au votat alături de majoritate pentru anularea hotărârii Roe, el a recunoscut public că problema nu a fost una câștigătoare pentru republicanii care militează pentru interdicții stricte și a subliniat sprijinul său pentru excepții în caz de viol, incest și atunci când viața mamei este în pericol.

Vicepreședintele Kamala Harris și alți democrați, între timp, și-au dublat eforturile pentru a plasa avortul în centrul discursului lor în fața femeilor din statele-cheie, subliniind restricțiile la nivel de stat, posibile, în parte, prin alegerile lui Trump pentru Înalta Curte. Harris s-a bucurat de un avantaj clar pe această temă, ceea ce a ajutat-o să-și alimenteze avansul în rândul alegătorilor de sex feminin la nivel național și în statele în schimbare.

„Din păcate pentru femeile din toată America, soțul doamnei Trump nu este deloc de acord cu ea și este motivul pentru care mai mult de una din trei femei americane trăiesc sub interdicția de avort a lui Trump, care le amenință sănătatea, libertatea și viața”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al campaniei lui Harris, Sarafina Chitika, într-o declarație pentru CNN.

Melania Trump nu este prima fostă primă doamnă republicană care se pronunță în favoarea dreptului la avort. Laura Bush, soția fostului președinte George W. Bush, a declarat înainte ca soțul ei să preia funcția că nu crede că Roe v. Wade ar trebui să fie anulată. Ulterior, într-un interviu acordat CNN în 2010, după ce soțul său a părăsit funcția, ea a declarat că este în favoarea menținerii legalității avortului. Soacra sa, Barbara Bush, soția fostului președinte George H.W. Bush, s-a pronunțat împotriva includerii avortului în platforma Partidului Republican din 1992, afirmând că este „o chestiune personală”.

Subiecte în articol: Melania Trump avort Donald Trump
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile