Antena 3 CNN Actualitate Educație Meditaţiile au devenit învâțământul paralel în România: "Nu este normal, școala ar trebui sa te învețe să faci față"

Meditaţiile au devenit învâțământul paralel în România: "Nu este normal, școala ar trebui sa te învețe să faci față"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:56 22 Mar 2023 Modificat la 18:56 22 Mar 2023

Clasele suprapopulate, materia stufoasă, dar și lipsa de pregătire sau interes a profesorilor îngroașă rândurile elevilor care fac meditații.

O treime dintre copiii de clasa a opta spun că la școală nu sunt pregătiți suficient pentru Evaluarea Națională.

În aceste condiții, mulți părinți plătesc lunar chiar și 2.000 de lei doar pentru meditații.

"Avem de-a face și cu profesori slab pregătiți și nu putem sa ascundem lucrul acesta, pentru ca sunt foarte mulți profesori necalificați în sistem.

Citește și: Adoptarea legii Educației, amânată după criticile aduse de Biserica Ortodoxă Română

Există deficit de profesori pe anumite materii, în special pe cele din aria științe, matematică, fizică, chimie.

Unii elevi fac ore suplimentare încă din cursul primar, pentru a nu ajunge în situația să nu poată recupera materia în anul de dinaintea examenelor", a declarat Iuliana Constantinescu, președintele Federației Părinților.

O ședință costă între 50 și 200 de lei. Tariful oscilează în funcție de materie, experiența profesorului, durata ședinței și numărul de elevi participanți.

Pentru un copil care face meditații la două materii săptămânal, părinții plătesc lunar și 2.000 de lei, la care se adaugă alți 400-500 de lei dacă elevul practică și un sport. În total, jumătate de salariu mediu.

"Nu dai bani la meditații, copilul ți-l lasă cu 5 și 6. Sunt nevoită eu, ca bunică, să le dau bani pentru meditații", a declarat o femeie.

"E foarte trist că se plătesc mulți bani pentru meditații pentru ca un copil sa poată ţină nivelul la școală. Nu e normal.

Da, pentru o olimpiada, pentru un concurs, mai faci meditații, te mai pregătești pentru performanță, dar școala ar trebui sa te învețe să faci față școlii", a declarat Matei Alexandru, reprezentant Asociația Elevilor.

Piața meditațiilor s-a extins și în mediul online. Site-urile sunt pline de anunțuri.

Un studiu recent arată că aproape 60% dintre elevi fac meditații la cel puțin o materie.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole