Antena 3 CNN Life Sănătate Medicul Tudor Ciuhodaru, despre criza de medicamente din România: "Această problemă trebuia luată în atenţia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării"

Medicul Tudor Ciuhodaru, despre criza de medicamente din România: "Această problemă trebuia luată în atenţia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării"

Iulia Gorgorin
1 minut de citit Publicat la 14:59 20 Iul 2021 Modificat la 15:09 20 Iul 2021

Cei care au deja probleme de sănătate se confruntă acum, cu o situaţie cu adevărat revoltătoare. Motivul? În România se găsesc doar jumătate dintre medicamentele disponibile în alte ţări europene. 

Medicul Tudor Ciuhodaru a intervenit marţi, în cadrul emisiunii "Se întâmplă în România", unde a vorbit cu Maria Coman, despre această situaţie îngrijorătoare.

"Nu avem o politică sanitară, politica medicamentului centrată pe pacient. Nu era chiar atât de greu, dar atâta timp cât trebuia să avem o companie farmaceutică română care să se ocupe strict de ceea ce înseamnă producţie de medicamente şi materiale sanitare.

Tudor Ciuhodaru: "Această problemă trebuia luată în atenţia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării"

Şi nu o dată am susţinut redeschiderea Institutului Cantacuzino, pentru că este o instituţie strategică, nu numai în vremuri de pandemie. Gândiţi-vă la alte vaccinuri şi produse farmaceutice româneşti, dar pe de altă parte, gândiţi-vă că avem şi foarte multe lucruri prost făcute. Vorbesc în primul rând despre acea taxă clawback care practic a făcut să dispară de pe piaţă prin impozitare aberantă, a anumitor medicamente ieftine şi lispa lor de accesibilitate s-a conturat imediat în sistemul de sănătate românesc. (...)

Tudor Ciuhodaru: "Gândiţi-vă că vorbim despre pacienţi oncologici"

 Vorbim de pacienţi cu patologie metabolică, cu patologie endocrinologică. Ţineţi minte cât a lipsit şi lipseşte în continuare Euthyrox-ul de pe piaţă. Sunt esenţiale, nici măcar nu sunt foarte scumpe, dar tu ca ţară trebuie să te adaptezi aceastei politici farmaceutice, în aşa fel încât fiecare cetăţean să primească toate tipurile de medicamente şi nu cred că ar fi imposibil acest lucru", a spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Ce medicamente nu se mai găsesc în România

"Vesanoid, Cecenu, Budenofalk, Climen, Cosentyx injecţii (Hunedoara), Cyclo-Progynova, Disulone, Ercefurilul, Euthyrox (sunt judeţe în care nu se găseşte), Femoston, Methotrexat 2,5 mg comprimate, Micofenolat 500 mg, Neotigason 10 mg, Nitrofurantoina, Novothyral, Remicade, Salofalk supozitoare şi microclisme, Verapamil 40 mg, Anakinra, Dexamethazonă – 1mg, Eritromicină 250 mg flacon injectabil, Prednison 20 mg, Propanolol LP dw e 160, Madopar HBS", , se arată în scrisoarea Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Alianța Pacienților Critici susține că măsurile luate până acum de decidenții din sănătate au agravat lipsa medicamentelor.

Citiţi şi: România trece prin ”criza medicamentelor lipsă”. Alianța Pacienților Cronici avertizează: ”Se retrag în continuare medicamente din țara noastră”
 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole