Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dr. Anca Hâncu dezvăluie reţeta pentru mujdei de usturoi cu puţine calorii

Dr. Anca Hâncu dezvăluie reţeta pentru mujdei de usturoi cu puţine calorii

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 22:12 02 Dec 2021 Modificat la 23:20 02 Dec 2021

Usturoiul crește în multe părți ale lumii și este un ingredient popular în gătit datorită mirosului său puternic și gustului delicios.

Documentele din istoria antică atestă că civilizații majore, inclusiv egiptenii, babilonienii, grecii, romanii și chinezii au folosit usturoiul ca aliment, condiment dar şi ca medicament datorită proprietăților sale extraordinare.

Cele mai multe dintre beneficiile usturoiului pentru sănătate sunt date de compușii de sulf, formați atunci când un cățelul de usturoi este tocat, zdrobit sau mestecat.

Mai exact, este vorba despre aliina și alinoza, două substanțe care sunt despărțite de o membrană fină. În momentul în care pisăm sau zdrobim usturoiul membrana se sparge, iar cele două substanțe interacționează și formează alicina care are multiple beneficii pentru organism.

Şi pentru că usturoiul pisat merge de minune cu preparatele tradiționale românești, medicul nutriționist Anca Hâncu a dezvăluit un mic truc pentru a ne bucura de toate beneficiile acestui aliment fără a ne mai face griji de calorii.

„La mujdei am să vă spun secretul meu de gospodină. Amestec câțiva căței de usturoi cu blenderul, pun doar foarte puțin ulei, iar în rest pun apă minerală și atunci practic iau toate beneficiile usturoiului, fără a încărca cu foarte mult ulei, de fapt, cu foarte multe calorii”, a zis medicul nutriționist Anca Hâncu la Antena 1.

Usturoiul - 7 beneficii pentru sănătate şi longevitate

1. Conține compuși cu proprietăți medicinale puternice. Usturoiul este un antibiotic natural, antifungic, antiseptic, antiinflamator, antioxidant. Compușii de sulf din usturoi intră în organism din tractul digestiv și călătoresc în tot corpul, unde își exercită efectele biologice puternice.

2. Usturoiul este foarte hrănitor şi are puține calorii
 Un cățel de usturoi crud conține: 

- Mangan: 2% din valoarea zilnică (DV)
- Vitamina B6: 2% din DV
- Vitamina C: 1% din DV
- Seleniu: 1% din DV
- Fibră: 0,06 grame
- calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1

3. Usturoiul poate lupta împotriva bolilor, inclusiv a răcelii. Un studiu amplu, de 12 săptămâni, a constatat că un supliment zilnic de usturoi a redus numărul de răceli cu 63% în comparație cu un placebo.

Durata medie a simptomelor de răceală a fost, de asemenea, redusă cu 70%, de la 5 zile în grupul placebo la doar 1,5 zile în grupul cu usturoi. Un alt studiu a constatat că o doză mare de extract de usturoi a redus numărul de zile bolnave de răceală sau gripă cu 61%.

4. Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială. Bolile cardiovasculare precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai mari ucigașe din lume.

Hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori care provoacă aceste boli. Studiile umane au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială ridicată.

5. Usturoiul îmbunătățește nivelul de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă. Usturoiul poate reduce colesterolul total și LDL.

Pentru cei cu colesterol ridicat, suplimentele de usturoi par să reducă colesterolul total și/sau LDL cu aproximativ 10-15%.

6. Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva acțiunii radicalilor liberi.

Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și proprietățile antioxidante, pot reduce riscul de boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demența.

7. Usturoiul susţine longevitatea

Având în vedere efectele benefice asupra factorilor de risc importanți, cum ar fi tensiunea arterială, putem concluziona că usturoiul ne poate ajuta să trăim mai mult. Faptul că poate lupta împotriva bolilor infecțioase este și el un factor important, deoarece acestea sunt cauze frecvente de deces, în special la vârstnici sau la persoanele cu sisteme imunitare disfuncționale.

Metode naturale pentru a scăpa de mirosul de usturoi

Fie că trebuie să mergem la o întâlnire de afaceri sau la una romantică, cu toții dorim să scăpăm cât mai repede de mirosul de usturoi după masă. Iată 3 metode naturale pentru a diminua halena care apare după consumul de usturoi.

Pătrunjelul - Pătrunjelul este o plantă aromatică foarte eficace pentru controlul nivelului de bacterii din gură și eliminarea halenei. Mestecă un fir de pătrunjel timp de 5 minute și vei elimina natural mirosul de usturoi.

Lapte -  Potrivit specialiștilor laptele posedă proprietatea de a reduce concentrarea compușilor volatili din usturoi din nas și gură.

Boabe de cafea - Mestecă două-trei boabe de cafea prăjită și mirosul de usturoi va dispărea imediat.

Usturoi - reacţii adverse

Consumul unor cantități mari de usturoi poate irita mucoasa stomacului şi poate declanșa arsuri stomacale, dureri abdominale, flatulență, diaree sau constipație. Fiți precauți dacă aveți un stomac sensibil.

De asemenea, persoanele care urmează să suporte intervenții chirurgicale sau dentare, femeile însărcinate şi cei cu tulburări de coagulare să evite să consume cantități mari de usturoi şi în mod regulat, pentru că ajută la subțierea sângelui.

Nu consumați usturoi sunteți alergic la ceapă, praz, arpagic. 

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole