Update: Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, ca medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" să fie cercetat sub control judiciar, în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită.
Instanţa a admis o contestaţie formulată de Burnei, dispunând înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, decizia fiind definitivă.
În perioada cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligaţii, printre care şi aceea de a nu exercita profesia şi de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele.
Tribunalul Bucureşti hotărâse, pe 11 decembrie, ca medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, într-un dosar în care este suspectat de luare de mită şi efectuare de experimente neautorizate pe copii.
În referatul întocmit de procurori se arată că Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la părinţii ai căror copii urmau să fie operaţi, însă după ce efectua intervenţiile chirurgicale le permitea părinţilor "să îl gratifice" cu diverse sume.
În anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior intervenţiei chirurgicale încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitula contract de donaţie.
Conform datelor prezentate în referat, persoanele care ajungeau la Burnei şi care îi ofereau mită erau părinţi ai căror copii aveau anumite deficienţe fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical.
Totodată, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi interna în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenţie chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinţi să-i dea bani sau alte foloase pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale.
Anchetatorii mai spun că medicul apela şi la ameninţări cu refuzul efectuării operaţiei dacă părinţii nu se conformau cererilor sale.
Update: Medicul Gheorghe Burnei a fost prezent la Curtea de Apel, unde judecătorii au rămas în pronunțare privind cererea sa de ridicare a măsurii de arest la domiciliu. De cealaltă parte, procurorii solicită ca acesta să fie arestat preventiv. La ieșire din sală, avocatul medicului a declarat în fața presei: ”Peste 20 de mii de operații în care pacienții au fost foarte mulțumiți, dar de asemenea pot apărea și incidente postoperatorii. Mai este o situație, trebuie să fim cu toții corecți și societatea românească trebuie să înțeleagă că mentalitatea de a dărui o cafea sau o icoană unui medic, iar medicul să le ia poate duce la acuzația de luare de mită. Trebuie să se schimbe această mentalitate, nici pacientul să nu mai ofere. Nu a făcut experimente pe niciun pacient. A tratat”.
Știre inițială: Curtea de Apel Bucureşti decide, astăzi, dacă medicul Gheorghe Burnei va rămâne în arest la domiciliu, va fi arestat preventiv, la solicitarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti sau dacă va fi cercetat sub control judiciar.
Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie” este, din 11 decembrie, în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat că, în perioada 26 octombrie – 24 noiembrie, ar fi luat de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat, sumele primite fiind între 50 de lei şi 1.350 de euro.
Anchetatorii susţin că Gheorghe Burnei îi obliga pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Burnei folosea atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale pe care le folosea în experimente pe copii, ce erau confecţionate artizanal de cunoştinţe ale medicului de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor.