Medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a vorbit despre posibilităţile virusului COVID de a genera noi variante în ţara noastră.
De asemenea, mediul epidemiolog spune că măsurile care s-au luat până acum sunt insuficiente și a afirmat că acum "este momentul să se aplice ceea ce spune Institutul Naţional de Sănătate Publică şi nu alte opinii".
Emilian Popovici, despre apariţia unei noi tulpini în România: "Se poate întâmpla oriunde în lume"
"Oriunde în lume această boală evoluează cu un număr foarte mare de infectări, există riscul de generare a unor variante performante. Acest virus a generat mult mai variante decât cele de-a lungul timpului decât cele despre care s-a discutat până acum. El a generat variante contraperformante, care dacă rămâneau numai acelea, pandemia dispărea de la sine. A generat variante neutre care nu au adus nimic nou şi de aceea nu s-a discutat despre ele şi a generat variante foarte performante acolo unde evoluţia infecţiei a fost cu număr mare de persoane infectate, cum a fost în India, unde s-au ţinut de adunări politice şi de alte chestiuni cu deplasări de populaţie, cu nerespectarea măsurilor. S-a generat o variantă, de asemenea, în Africa de Sud, unde este un procent mare de persoane cu imuno-depresie din cauza infecţiei HIV-SIDA.
Medicul epidemiolog nu exlude apariția unei variante performante
(...) Se poate întâmpla oriunde în lume, că acolo unde sunt mulţi infectaţi, să apară şi o variantă performantă. Eu sper să nu se întâmple acest lucru în România. Vedeţi că ne confruntăm cu varianta Delta şi pe aceasta nu reuşim să o punem la punct, în opinia mea, din cauza unor măsuri insuficiente. Eu m-am ferit în a da cifre, am spus doar că va fi o creştere permanentă.
"Am spus că vom ajunge la nişte cifre fără precedent şi din păcate am avut dreptate"
A încerca să faci o estimare de risc, de apariţie de variantă din aceasta perforamantă, este hazardat, pentru că nu avem cum să ştim noi ce se întâmplă în replicarea virală. Acest virus, ca şi alte virusuri, dă naştere la mai multe categorii de variante. Ele încearcă să supravieţuiască generând variante care să învingă ceea ce îi contrapunem noi, respectiv imunitatea post-infecţioasă şi imunitatea post-vaccinală. Recomandarea OMS a fost din capul locului către toate ţările, de a susţine seturi de măsuri care să ţină infecţia la un nivel cât mai jos, pentru a limita posibilităţile virusului de a genera asemenea noi variante performante şi de a vaccina populaţia.
"Este momentul să se aplice ceea ce spune Institutul Naţional de Sănătate Publică"
Până la o carantină naţională sunt carantinele locale, judeţene, cele regionale. Este raţional să mergi cu măsurile treptat şi progresiv, doar că atunci când ai nişte criterii şi o rată de infectare de la care ai stabilit că se impune carantinarea, trebuie să o respecţi, pentru că măsurile le-ai propus tu, deci trebuie să respecţi ceea ce ai propus şi ceea ce ai stabilit. Se ştie foarte bine că Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut propuneri care nu au fost transpuse, din păcate în practică. Eu cred că este momentul să se aplice ceea ce spune Institutul Naţional de Sănătate Publică şi nu alte opinii", a declarat epidemiologul Emilian Popovici la Antena 3.