Antena 3 CNN Politică Medicul Cătălin Cîrstoiu dezvăluie motivul pentru care a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei: "Sunt un om corect şi nu vreau să mint pe nimeni"

Medicul Cătălin Cîrstoiu dezvăluie motivul pentru care a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei: "Sunt un om corect şi nu vreau să mint pe nimeni"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 22:20 20 Mar 2024 Modificat la 22:48 20 Mar 2024

Cătălin Cîrstoiu, medic ortoped, manager de spital, decan al Facultății de Medicină şi profesor universitar, este oficial candidatul comun al PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Întrebat de ce a acceptat această propunere, dr. Cătălin Cîrstoiu a spus: 

"Acum a venit un moment în care cred eu că decizia de a candida pentru Primăria Generală a Capitalei a fost determinată, nu neapărat de dorința mea de a ocupa o funcție, pentru că le-am cam avut. Cred eu că am simțit că e un moment foarte important pentru Capitală, pentru București, pentru cetățenii acestui oraș.

E un moment în care cred eu că trebuie să resetăm cumva toată gândirea, toată atitudinea și de ce nu, toată abordarea clasei politice față de Capitală și față de cetățeni.

Cătălin Cîrstoiu despre PNL-PSD: "Am construit un algoritm, o un fir logic de gândire"

De ce PSD-PNL? Nu ascund că, făcând medicină, conducând cel mai mare spital din țară, conducând cea mai mare facultate de medicină din țară, am interacționat, inevitabil, cu oameni politici din diverse partide, nu numai din PSD și PNL. Dar stând și analizând, încetul, încetul, cu totul și cu totul alte idei, idei legate de dezvoltare a sistemului de sănătate, idei legate de dezvoltare a sistemului educațional și găsind puncte comune în abordare atât cu cei din PSD, cât și cu cei din PNL. 

Ba mai mult de atât, cu liderii celor două partide încet, încet am construit un algoritm, o un fir logic de gândire, pentru că, inevitabil, domeniile legate de educație și sănătate erau comune, erau conexe și altor domenii. Încet, încet, am constatat o coeziune în punctele noastre de vedere, pentru că sunt idei foarte bune și într-o parte, și în cealaltă.

Sunt doi oameni (n.r Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă) care, pentru mine, din discuții, mi-au furnizat un punct foarte important de vedere. Ambii doresc o resetare a modului de administrare al unui oraș, al unui spital. Sunt doi oameni care au o concepție cumva nouă despre ceea ce înseamnă abordarea sistemului de conducere, integrarea ideilor care trebuie să vină cumva dinspre necesitatea oamenilor și n-o spun din politic, pentru că până la urmă, până astăzi nu am fost un om politic, n-am avut o carieră politică și de fapt, de aia sunt și aici.

Cătălin Cîrstoiu despre traficul din Capitală: "Toate aceste măsuri pot elimina stresul cotidian"

Zi de zi spre Spitalul Universitar eu fac un drum care variază între 45 minute  o oră. E un lucru care să provoacă un profund disconfort și aici inevitabil abordăm o problemă majoră a Capitalei astăzi, traficul rutier și traficul pietonal. Pentru că până la urmă și asta e o problemă. Sunt ore în care oamenii pot face altceva. Și asta pentru că sunt doctor, să știți că poate afecta foarte mult și sănătatea oamenilor.

De aceea am spus tot timpul că sănătatea nu înseamnă numai componenta aceasta de spital, înseamnă și componenta cealaltă, ce faci în afara ei, să ai un trafic favorabil, să ai un aer curat, să ai o apă curată, să poți să mergi într-un parc care să fie cumva recreativ, să fie un parc care să te atragă. Toate astea adunate până la urmă dau acea stare de bine care elimină acel stres cotidian major. (...)

Dincolo de asta, cel mai important este să realizăm că mai sunt și alte măsuri conexe. Dacă tot vorbim de trafic, gândiți-vă că dacă am avea un transport public eficient, oamenii poate ar fi determinați să folosească transportul public în detrimentul mașinilor personale. Gândiți-vă ce probleme apar la intrările în București. (...) Deci, dacă vorbim despre trafic, sunt atât de multe măsuri care pot fi luate.

Cătălin Cîrstoiu: "Vreau să fiu diferit fată de ceilalți pretendenți la această poziţie"

Eu vreau să nu fiu la modul cum au fost ceilalți pretendenți la această poziție. În profesia mea, tratez oameni. Unui bolnav îi pui un diagnostic și trebuie să-i comunici verdictul, să-i spui ce are și ce vrei să faci pentru el. Să știți că doctorul, medicul nu dă întotdeauna vești numai bune, dă și vești rele.

Eu am fost pregătit să spun se poate sau nu se poate, e bine așa sau nu putem face asta. Tocmai asta aș vrea să înțeleagă bucureștenii că până la urmă, orice dezbateri am avea noi sau orice aș spune eu, până la urmă, cei care sunt importanți în ecuația asta sunt cetățenii orașului. Sunt lucruri care se pot face într-un ritm. Sunt lucruri care nu se pot face sau sunt lucruri care se pot face. (...) Eu sunt un om corect și nu vreau să mint pe nimeni. Eu sunt un om care nu şi-a mințit niciodată pacienții. De ce aș face asta față de bucureșteni", a spus medicul Cătălin Cîrstoiu la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole