Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Medicul Adrian Marinescu a răspuns provocării lansate de Florin Cîţu: Ce conţine vaccinul?

Medicul Adrian Marinescu a răspuns provocării lansate de Florin Cîţu: Ce conţine vaccinul?

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş din Bucureşti, a comentat în cadrul emisiunii "În faţa națiunii" de la Antena 3, noua abordare a Guvernului privind campania naţională de vaccinare în care premierul Florin Cîţu a lansat o întrebare: Ce conţine vaccinul?

de Claudia Popovici    |   

Provocarea a fost acceptată şi de medicul Adrian Marinescu care a oferit la Antena 3, două perspective asupra compoziției vaccinului anti-COVID-19.

„Cred că e o dublă abordare. La prima vedere, dacă mă uit la vaccin e clar că văd o multi doză care trebuie să fie diluata înainte de administrare, care are o substanță activă. Diferă, fie că vorbim de ARN mesager, fie că vorbim de vectorul viral și mai sunt pe acolo substanțe chimice care au rolul de a stabiliza, se numesc excipienți.

Sigur că, dacă ne uităm la prima vedere, indiferent de tipul de vaccin că este un mic fragment de ARN mesager sau că este vorba de un vector viral, până la urmă este o informație genetică pe baza căreia celulele noastre au ajuns să sintetizeze acea proteină Spike.

Ne aducem aminte că proteina Spike este sabia pe care o are virusul înainte de a intra în celulă.

Ce se întâmplă cu sistemul imunitar?

În momentul în care ia această proteină Spike, pe care o percepem ca fiind străină, producem anticorpi pe de o parte ș,i de asemenea, limfocitele cu memorie.

Practic, aceasta este prima abordare. Dar dacă ne uităm mai atent și, probabil că o facem în aceste zile, în vaccin vedem niște bilete, cu niște mesaje.

Şi cred că mesajele, dacă ne uităm la abordarea medicală, ar fi următoarele: în plan individual vaccinul mă protejează și nu voi face o formă severă. Al doilea bilet spune nu pun viața în pericol şi îi protejez pe cei din jurul meu când am în familie persoane în vârstă care au afecțiuni cronice.

Mai departe ajungem la biletul de călătorie, la biletul în care intru la concerte, la meciul de fotbal, ajung în afara țării și nu în ultimul rând și o consider probabil cel mai importantă, dacă reușesc să mă vaccinez și să o facem noi toți practic, închidem pandemia. În momentul în care virusul dispare din circulație este clar că ușor, ușor cu niște pași rapizi închidem și această pandemie după un an și jumătate", a mai explicat medicul Adrian Marinescu.

Întrebat cum a rezistat România pe perioada pandemiei, medicul Adrian Marinescu a precizat că având în vedere cifrele ţara noastră a rezistat destul de bine, dar în acest moment s-a ajuns cumva la partea de sus a paharului.

„Sper să nu mai fie nevoie să mai trecem prin diverse încercări și întradevăr acești pași să fie din ce în ce mai rapizi. Ne mai așteaptă ceva în toamnă, dar să sperăm că va fi un hop prin care vom trece mai ușor", a spus medicul Adrian Marinescu, la Antena 3.

 

Subiecte în articol: Dr. Adrian Marinescu vaccinul
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion