În cazul femeii din Timiș care s-a plâns de paralizie facială temporară cei din Comitetul Național de Vaccinare spun că acolo a fost vorba despre o reacție alergică și nu despre un șoc anafilactic. Mai concret, în acest caz simptomele au apărut după 10 minute de la administrarea celei de-a doua doze.
Femeia a primit tratament și, ulterior, a ieșit pe picioarele sale din centrul de vaccinare. După ce i-au verificat fișa, cei de la Comitetul Național de Vaccinare au descoperit că femeia avea istoric alergic.
Și un cadru medical din Cluj a avut, de asemenea, o paralizie facială temporară. Din fericire, efectul advers i-a dispărut după câteva ore, după ce i s-a administrat un antiinflamator. După a doua doză, cea de rapel, nu a mai avut niciun efect advers, nici măcar durere la locul injectării.
În cazul doctoriței din Vâlcea, despre care știm că a reclamat după administrarea celei de-a doua doze o paralizie facială temporară, dar și simptome ceva mai grave: febră și dureri musculare și chiar creșterea tensiunii.
"Nu trebuie să ne alarmăm - paralizia facială periferică, numită și paralizia Bell, înseamnă practic afectarea nervului facial printr-un sindrom inflamator, cel mai adesea. Este trecută într-adevăr între efectele adverse și în cazul vaccinului împotriva SARS-COV-2, dar intră la reacții foarte rare.
Ca să ne dăm seama că este așa, putem să vedem că în lume, din multe milioane care deja s-au vaccinat, vom număra pe degete aceste cazuri. Oricum, sunt situații care se rezolvă foarte repede", a spus medicul Adrian Marinescu.
Întrebat dacă există riscul ca paralizia facială să se permanentizeze, dr. Adrian Marinescu a răspuns:
"Nu, nu există acest risc. Să știți că cei care au avut un prim episod cu paralizie facială au o probabilitate foarte mică, de 5-6% de a repeta și în viitor. Sunt persoane care au de obicei un istoric: ori au mai avut paralizii faciale, ori un anumit istoric ce poate să predispună."
Câte persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore și ce reacții adverse s-au înregistrat
Aproape 27.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. În total, 456.000 de români au fost vaccinați de la debutul campaniei cu o doză și 182.000 cu două doze.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, vineri, la ora 17.00 situația vaccinărilor în România este următoarea: număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 18.256, iar Moderna 8.501 de doze.
Numărul total de persoane vaccinate cu o doză este 456.220. Ministerul Sănătății a rectificat informația privind persoanele care au făcut și a doua doză, anunțând 182.666 de persoane.
Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 806.608. De asemenea, în ultimele zile au fost utilizate 14.944 de doze Moderna.
În ultimele 24 de ore au fost 62 de reacții comune și minore la vaccinare, din care cinci sunt reacții de tip local și 57 reprezintă reacții generale.
În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 2.176 reacții comune și minore.
Cinci reacții sunt în curs de investigare, precizează autoritățile.