Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Medicina online, soluție pentru românii care locuiesc în zone slab dezvoltate medical sau în diasporă

Medicina online, soluție pentru românii care locuiesc în zone slab dezvoltate medical sau în diasporă

Georgiana Mihăilă
2 minute de citit Publicat la 07:00 29 Noi 2021 Modificat la 07:00 29 Noi 2021

Soluția salvatoare vine din mediul online prin telemedicină. Pandemia nu a facut altceva decat sa potenţeze implementarea unor soluţii online , iar in Romania se dovedeste că atât medicii cât şi pacienţii sunt foarte receptivi si deschisi la noile aplicatii care apar.

Practic, orice medic de care ai nevoie e doar la un click distanță de tine. Iar avantajele sunt multe - nu va trebui să mai pierzi timp pe holul spitalelor, nu vei mai aștepta săptămâni sau chiar luni pentru o programare și nici nu ești nevoit să intri în contact cu alte persoane.

Consultațiile online sunt o soluție digitală, mobilă și de ultimă generație gândite pentru a duce interacțiunea dintre pacient și medic la următorul nivel.

"Este o legătură care se realizează mult mai repede și mult mai eficient între pacient și medicul de care acest pacient are nevoie. Este un mediu securizat în care pacientul are o discuție cu personal medical calificat, acreditat, adică cei care sunt dincolo de ecran, dincolo de telefon sunt medici care sunt cu actele în regulă la Colegiul Medicilor", a spus Dr. Eleodor Carstoiu, medic chirurg pediatru.

Mai mult decât atât, medicina online reprezintă o soluție și pentru românii care locuiesc în zone slab dezvoltate din punct de vedere medical.

"Gândiți-vă că, la ora actuală, mare parte din România nu este acoperită cu personal medical calificat. Sunt oameni care străbat zilnic sute de kilometri pentru o consultație, care s-ar putea desfășura în sistem de call sau de video call, în care oamenii și-ar prezenta analizele pe care le-au efectuat deja, iar un medic ar putea să le dea primele sfaturi și dacă este nevoie ar putea să îi cheme și la o vizită față în față"

De asemenea, datorită progreselor tehnologiei de monitorizare la distanță a pacientului, furnizorii de servicii medicale au ocazia de a gestiona mai bine starea de sănătate a pacienților cu afecțiuni cronice fără ca aceştia să fie nevoiţi să-şi părăsească  confortul propriei case.

"Cu acest sistem reușim să urmărim gravide chiar din cele mai îndepărtat colț al țării, mai ales cele care sunt cu riscuri, cu probleme, se pot atașa tot felul de device-uri cu care poți să urmrești gravida și pacientul cronic"

Cel mai frecvent, la consultațiile online apelează mamele și pacienții din diaspora. Se cer: interpretarea analizelor,   a doua opinie ( mai ales la cazuri care implica o procedura chirurgicala),  sfaturi personalizate sau se monitorizeaza anumite afectiuni.

"Fiindcă mamele, ca să zic așa, sunt managerul de sănătate al familiei – mama apelează pentru copil la medicul de familie, mama apelează pentru șot, mama apelează pentru părinți și pentru socri și apelează și pentru ea"

Astfel, medicina online este o soluție concentrată în egală masură pe pacient și familie, dar și pe cadrele medicale și furnizorii de servicii. Cei din urmă beneficiază de o desfășurare mai simplă a activității și de o eficiență mai bună prin scăderea costurilor și creșterea veniturilor.

"Medicina online face ca legătura dintre medic și pacient să se desfășpoare fără mijlocitor. La ora actuală, pe platformele de medicină online, durata medie este până în 24 de ore, în maxim 24 de ore vei fi contactat de medicul pe care l-ai apelat și vei avea o discuție cu el. Medicina online va face ca sistemele de sănătate atât publice, cât și private să nu mai fie chiar atât de aglomerate, iar pacientul să ajungă mult mai repede și mult mai ușor la medicul pe care și-l dorește"

Acest tip de medicină online nu necesită un abonament, fiecare pacient poate apela la platformă doar atunci când are nevoie de consultația unui specialist.

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole