Echipa de specialiști condusă de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, şi colonelul medic Daniel Derioiu, managerul spitalului, a făcut o primă evaluare a situației de la Spitalul din Suceava.
„Au fost evaluate şi analizate resursa umană, necesarul de materiale, precum şi schimbarea şi îmbunătăţirea circuitului epidemiologic pentru reducerea riscului de contaminare atât al personalului medical, cât şi al pacienţilor internaţi în unitatea medicală. Totodată, a fost instituită continuitatea pe tură operativă a spitalului”, menționează MApN.
S-au instituit noi proceduri de dezinfecţie în interiorul spitalului conform indicațiilor epidemiologice, a precizat sursa citată.
„A fost efectuat instructaj cu tot personalul medical și auxiliar despre purtarea echipamentului de protecție. Noua echipă managerială a solicitat Ministerului Apărării Naţionale să sprijine cu personal medical militar activitatea din Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava, pentru a asigura continuitatea în secţiile medicale. În acest sens, MApN a dispus prin Direcţia Medicală să suplimenteze cu personal medical militar unitatea medicală din Suceava”, precizează.
După perioada de două săptămâni, personalul medical va fi înlocuit de o altă echipă tot din cadrul Spitalului Militar „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca.
„După această perioadă, personalul medical va fi înlocuit cu o altă echipă din cadrul aceleiași unități medicale clujene. Echipa medicală trimisă în sprijin va participa la asigurarea continuității asistenței medicale pentru pacienții internați covid pozitiv, deoarece medicii din spitalul sucevean sunt în mare parte contaminați. Cazarea şi hrana personalului detașat la Suceava vor fi asigurate gratuit prin grija autorităţilor locale”, arată MApN.
Situația din Suceava este foarte gravă, având în vedere că un număr de 318 cadre medicale au fost testate pozitiv cu coronavirus până în momentul de față. La nivel național, 454 de cadre medicale au fost afectate.
Până la acest moment, pe teritoriul României au fost înregistrate 133 de decese, 3.183 de cazuri pozitive de coronavirus și 283 de persoane vindecate.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.531 de persoane. Alte 114.646 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 31.657 de teste.