Antena 3 CNN Life Sănătate Medicamentul banal care reduce fertilitatea la bărbați

Medicamentul banal care reduce fertilitatea la bărbați

Ibuprofenul are un impact negativ asupra fertilității la bărbați, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Echipa de cercetare a recrutat 31 de bărbați, voluntari, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Dintre aceștia, 14 au primit o doză zilnică de ibuprofen, precum cea a atleților amatori și profesioniști: 600 de miligrame de două ori pe zi. Celorlalți 17 voluntari li s-a oferit un placebo.

În cazul celor care au luat ibuprofen, în 14 zile, hormonii luteinizați, care intervin în sinteza androgenilor ovarieni la femei și a testosteronului la bărbați, au devenit coordonați de nivelul de ibuprofen care circula prin sânge. În același timp, rația de testosteron a scăzut, un semn al testiculelor disfuncționale.

Acest dezechilibru hormonal producea hipogondanism compensat, o afecțiune asociată cu infertilitatea, depresia, riscul crescut pentru evenimente cardivasculare, inclusiv insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.

Ibuprofenul a fost inclus în clasa medicamentele cunoscute drept Medicamente antiinflamatore nesteroidiene (NSAIDs), potrivit CNN.

 

Subiecte în articol: medicament infertilitate barbati
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile