Antena 3 CNN Actualitate Medicamentele pentru diabet fac pozitive testele antidrog. La ce să fie atenţi şoferii

Medicamentele pentru diabet fac pozitive testele antidrog. La ce să fie atenţi şoferii

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Dr. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a explicat la Antena 3 CNN care sunt categoriile de medicamente care pot genera un răspuns fals-pozitiv la testele antidrog. Mai mult, medicul a explicat că cei care iau aceste medicamente nu au afectată capacitatea de a conduce un vehicul şi asta pentru că acele substanțe sunt în concentrație mică. 

Potrivit OUG 84/2024, șoferii care refuză să fie verificați cu aparatul DrugTest și solicită să dea probă de sânge vor avea permisul de conducere suspendat până la obținerea rezultatelor analizelor.

În acest context, pe contul unei farmacii din țară a fost publicată și lista completă a medicamentelor care pot da un rezultat fals pozitiv la testul rapid anti-drog. Printre acestea, potrivit expertului în sănătate publică, dr. Ioana Stăncel se numără şi medicamentele antidiabeticelor.

"Este o categorie de medicamente care pot să dea fie teste pozitivă pentru că în compoziția medicamentelor există substanțe cu efect psihoactiv și acele substanțe vor pozitiva atât testul rapid cât și testul din sânge pe gascromatografie făcut de INML, și există medicamente care conțin și substanțe care au grupări care pozitivează testul rapid. Dar este un test fals pozitiv și care la testul de sânge nu se va regăsi pentru că acea grupare chimică nu se va regăsi la testul gascromatografie.

Avem aici exemplul antidiabeticelor care au o grupare chimică cu care poate pozitiva testele rapide, dar la testul de certitudine privind prezența substanței sau a metabolitului, a substanței rezultate în urma metabolismului nu va pozitiva testul de certitudine bun.De exemplu, la amfetamine se poate pozitiva testul rapid cu gruparea amino din metformin.

Metformin este un medicament care se de ca anti-diabetic oral, o tabletă pentru persoanele cu diabet zaharat. Această grupare amino nu este o amfetamină propriu-zisă, de aceea ea nu se va regăsi la testul de la INML, pe testul de sânge, pe gascromatografie și nici metaboliții cum ar fi produs și rezultat în urma metabolismului cum se regăsesc la amfetamină.

Și atunci testul poate să fie test rapid pozitiv care este un fals pozitiv pentru amfetamină și testul de certitudine să fie negativ. Paracetamol și ibuprofen nu vor pozitiva testele pentru că acestea antiinflamatorii de sine nu au grupări care să fie similare cu cele din medicamente din grupările chimice care pozitivează testele antidrog.

Dar paracetamolul sinus tot pe medicamentele care au vasoconstrictoare sau de congestionat nazale, din categoria efedrinelor, tinefrinelor, pseudo-epinefrinei pozitivează. Pentru că aceste trei medicamente, fac parte din categoria substanțelor psihotrope, se regăsesc pe listă și atunci fiind prezente în medicament, ele pot să pozitiveze testul rapid printr-o reacție reală pozitivă.

Dar în concentrația medicamentului aceste substanțe se regăsesc în concentrație foarte mică.Dacă medicamentul este administrat conform prescripției medicale și indicație de pe prospect pentru kilogramele de corp ale persoanei, la distanța de timp care este necesară, aceste medicamente nu ar trebui să afecteze capacitatea de condus", a spus dr. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, la Antena 3 CNN. 

Subiecte în articol: Dr. Ioana Stăncel teste anti-drog
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet