Într-o perioadă de criză a disponibilității medicamentelor, toate substanțele chimice utilizate în fabricile de medicamente din țara trebuie importate.
Asta pentru că România nu mai produce nici măcar cutii, folie de aluminiu și recipiente de sticlă sau plastic utilizate în producție.
Dragoş Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), a vorbit la News Hour with CNN despre producţia locală de medicamente.
Orice problemă semnalată la producătorii din China sau India de materii prime şi materiale de ambalat, cum ar fi scumpirile şi creşterea termenului de livrare al acestora, se repercută în disponibilitatea şi accesibilitatea tratamentelor necesare pacienţilor români.
Un exemplu concret este creşterea preţului la materia primă la paracetamol de 8 ori şi la carbamazepina de 22 ori.
Citeşte şi: O nouă criză de medicamente. Pacienţii care au suferit un transplant sunt disperaţi
"Costurile materiilor prime, materialelor, utilităţilor, absolut toate costurile s-au scumpit, în schimb medicamentele de prescripţie în România şi în Uniunea Europeană, cam peste tot, au un preţ impus. Cred că există două direcţii de lucru.
O direcţie pe care Uniunea European[ trebuie să o ia cu mai mult curaj şi să găsească nişte soluţii la nivel european pentru această penurie de medicamente generice. Sunt medicamentele cele mai ieftine, accesibile, utilizate de 90% dintre pacienţii europeni.
Şi mai trebuie luate şi nişte decizii pe plan local", a spus Dragoş Damian, director executiv PRIMER.