Antena 3 CNN Economic Auto Medicamentele banale care te pot lăsa fără permis de conducere. Poți ieși pozitiv la testele anti-drog ale Poliției

Medicamentele banale care te pot lăsa fără permis de conducere. Poți ieși pozitiv la testele anti-drog ale Poliției

Ştefan Petrică
1 minut de citit Publicat la 20:00 09 Ian 2024 Modificat la 20:00 09 Ian 2024

Poliția Rutieră utilizează teste rapide de screening pentru identificarea șoferilor sub influența substanțelor psihoactive, dar aceste teste nu sunt foarte precise.

În cazul în care un șofer obține rezultate pozitive pentru substanțe halucinogene, acesta va fi dus la un centru medical specializat, unde vor fi efectuate teste de diagnostic.

Testele antidrog pot produce rezultate pozitive și în cazul consumului de medicamente pentru tuse, antivomitive, antibiotice sau antialergice, care nu sunt interzise pentru șoferi.

De exemplu, medicamentele pentru diabet sau antitusive pot genera rezultate fals pozitive la testele rapide efectuate de polițiști în trafic.

Citește și: Noi reguli pentru cumpărarea mașinilor în rate sau leasing. Schimbarea care afectează toți șoferii români

Situația se complică și mai mult, deoarece unele medicamente comune, precum cele pentru răceală și gripă, conțin substanțe precum codeina, care pot declanșa rezultate pozitive la teste de amfetamine sau opiacee.

Pentru șoferii care au obținut rezultate pozitive, polițistul are obligația de a suspenda permisul, iar conducătorul auto va fi direcționat către o unitate medicală specializată pentru recoltarea probelor de sânge.

Rezultatele exacte vor fi stabilite ulterior în urma analizelor de laborator, iar până la primirea acestora, permisul rămâne suspendat.

Abia după confirmarea absenței substanțelor interzise, șoferul își va recăpăta permisul auto.

"Pentru mărirea acurateței și selectivității metodei de testare în trafic de către Poliția Rutieră, au fost achiziționate ultimele generații de echipamente Dräger, utilizate totodată și de către majoritatea polițiilor din alte state, astfel încât să fie redusă, atât cât permit aceste metode, rata de testare fals pozitivă sau fals negativă”, precizează Consiliul Superior de Medicină Legală, potrivit Pro Motor.

Citește mai multe din Auto
» Citește mai multe din Auto
TOP articole