Dacă va fi aprobat, medicamentul va reprezenta un avans crucial în lupta împotriva pandemiei. Alte medicamente, precum Remdesivir s-au arătat eficiente atunci când au fost administrate devreme, dar momentan toate tratamentele aprobate sunt injectabile.
Merck a spus că va cere aprobarea de urgență a medicamentului în SUA în următoarele săptămâni, și că va căuta să facă același lucru și în alte țări.
Medicamentul a fost testat pe 775 de adulți cu forme moderate până la severe de COVID-19, și care prezentau comorbidități precum obezitatea, diabetul sau probleme cardiace. Jumătate dintre ei au primit molnupiravir, și acesta a redus semnificativ încărcătura virală după cinci zile de tratament. În grupul placebo, 53 de pacienți (14%) au fost spitalizați, comparativ cu doar 28 (7%) din grupul care a primit medicamenteul.
Nu au existat decese printrre cei care au primit molnupiravir. În grupul placebo s-au înregistrat 8 morți, a declarat Merck, potrivit The Guardian.
Au fost publicate doar câteva informații referitoare la efectele adverse, dar procentele au fost similare între grupul placebo și grupul care a primit tratamentul.
Antigripale ca oseltamivir (Tamiflu) şi zanamivir (Relenza) sunt uneori prescrise contra gripei sezoniere, dar cercetările întâmpină dificultăţi în găsirea unui antiviral împotriva COVID-19.