Antena 3 CNN Actualitate Medic român, infectat cu COVID-19 în Austria: ”În lumea civilizată nu te internează obligatoriu“

Medic român, infectat cu COVID-19 în Austria: ”În lumea civilizată nu te internează obligatoriu“

Cristina Tudorache
2 minute de citit Publicat la 17:20 15 Iul 2020 Modificat la 17:20 15 Iul 2020

Bogdan Istratoaie este un medic rezident neurolog stabilit de patru ani în Austria, alături de soția sa Ioana, care este tot medic. Cei doi au fost confirmați pozitiv cu Covid-19: ”Presupun că m-am infectat de la o chelneriţă care îşi dregea vocea şi nu purta mască. A fost prima zi în Austria în care a fost retrasă masca inclusiv pentru personalul din gastronomie”, a declarat medicul român.

Bogdan a infectat, la rândul lui, alte două persoane cu care a intrat în contact fără mască, soţia sa şi soţia unui prieten. El a povestit pentru publicația Adevărul cum au debutat simptomele.

”Miercuri, am consumat băuturi reci şi a suflat clima pe mine foarte tare. A doua zi, joi, am simţit ca şi cum aş avea o faringită. Am avut gâtul roşu şi mă durea. Am bănuit că e apa rece pe care am consumat-o cu o zi înainte şi clima care a bătut pe mine. Nu am dezvoltat alte simptome care să mă alarmeze. Acum, uitându-mă în urmă îmi dau seama că vineri dimineaţa cafeaua nu mai avea acelaşi gust. Apoi, s-a întâmplat că vineri după-masă, în timp ce veneam de la serviciu, în drum spre casă, am simţit efectiv ca şi cum cineva ar fi trecut cu o brichetă prin nasul meu şi în decurs de două minute mi-am pierdut tot mirosul. Vineri seara şi sâmbătă, m-a apucat o febră foarte puternică. Simptomele acestea m-au ţinut aproape o săptămână”, a povestit medicul român din Austria.

Medic român, infectat cu COVID-19 în Austria: ”În lumea civilizată nu te internează obligatoriu“

Medicul român a povestit că atât el, cât şi soţia sa s-au tratat la domiciliu, pentru astfel de simptome fiind permis tratamentul la domiciliu.

”Febra nu e motiv de internare în Austria. Cei mai mulţi dintre pacienţii cu coronavirus din Austria stau acasă. În lumea civilizată, nu te internează obligatoriu. Nici în România nu cred că este dorinţa colegilor mei să interneze obligatoriu. Mi se pare normal să stai la început acasă, dar dacă ştii că ai factor de risc, se fac analize, se face radiografie şi atunci se ia o decizie. Dacă mai dura febra, dacă aveam o insuficienţă respiratorie, m-aş fi internat. 

Dacă eşti o persoană cu comorbidităţi, locul ar fi direct în spital. Sunt de părere că dacă eşti sănătos, dacă nu ai evoluţie severă şi nu prezinţi simptome care să indice o decompensare nu e necesar să te internezi, dar dacă doctorul care te vede decide, pe baza analizelor, că trebuie să te internezi, consider că trebuie să te internezi”, a mai spus Bogdan.

Medicul român din Austria a catalogat drept greșită atitudinea celor care cred în imunitatea colectivă

”Este foarte greşită această atitudine din punctul meu de vedere. Este un virus care nu se cunoaşte şi ce efecte are pe termen lung. De obicei, cei care fac Parkinson îşi pierd mirosul cu 5-6 ani înainte de dezvoltarea bolii. Multe dintre bolile neurodegenerative intră prin nervul olfactiv care este singurul ce are contact direct cu exteriorul. Un popor care se respectă ştie să se protejeze. Să respecţi regulile de bun simţ, să porţi o mască atunci când intri într-un spaţiu închis, să stai acasă dacă nu te simţi bine. Sunt lucruri foarte importante în prevenirea răspândirii acestei boli”, a mai declarat Bogdan Istratoaie, depistat cu COVID-19 în Austria.

 

Etichete: medic Austria
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole