Antena 3 CNN Coronavirus Medic român: Africa este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei

Medic român: Africa este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 19:30 31 Dec 2021 Modificat la 19:30 31 Dec 2021

"Eroul meu personal din acest an este profesorul Tulio de Oliveira.

Alaturi de echipa sa din Africa de Sud, Tulio de Oliveira a caracterizat doua dintre cele 5 variante de ingrijorare: beta si omicron. Si a alertat timpuriu intreaga comunitate mondiala asupra acestor variante, permitand o fereastra de oportunitate mult mai larga decat am avut, de exemplu, in privinta variantei Wuhan sau chiar a variantei alfa.

De altfel, modul in care au identificat beta a inspirat munca britanicilor in caracterizarea alfa.

Africa de Sud a primit, in schimb, o pedeapsa din partea comunitatii: multe tari din Europa si America au suspendat zborurile inspre si dinspre Africa de Sud si alte state africane, o masura ce s-a dovedit inutila din punct de vedere epidemiologic, dar a si produs daune economice si medicale statelor africane care isi facusera treaba la cel mai inalt nivel stiintific.

Pentru ca in esenta, despre asta este vorba: supravegherea genomica a Sars-Cov-2, cuplata cu valorizarea datelor clinice, a dat valoare maximala secventierii de noua generatie si analizei bioinformatice, cu scopul de a alerta timpuriu si de a informa atat deciziile de sanatate publica, cat si deciziile clinice, din spital.

Din acest punct de vedere, nu gresim deloc daca spunem ca Africa, nu altul, este continentul cel mai avansat in lupta impotriva pandemiei, utilizand inovatia disruptiva la potentialul sau maxim. Noi, restul, avem mai degraba de invatat cum se face", a explicat Marius Geantă pe Facebook.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole