După ce cea mai importantă centrală nucleară din Ucraina a fost atacată și o clădire a luat foc, românii au intrat în panică și au luat cu asalt farmaciile pentru a-și cumpăra iod.
Întrebată dacă a lua iod preventiv este o ideea bună, prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Societății Române de Endocrinologie, a spus:
"Nu este o idee bună din mai multe motive. Administrarea iodurii de potasiu trebuie făcută doar dacă suntem convinși că a avut loc un accident nuclear şi dacă izotopul care s-a eliberat cu această ocazie este iodul radioactiv.
Cu alte cuvinte, iodura de potasiu se administrează doar pentru a proteja tiroida la o eventuală expunere la ion radioactiv pentru că există riscul, nu certitudinea, ca în timp după o asemenea expunere la iod radioactiv să se dezvolte cancer tiroidian.
Dar nu toate categoriile de populaţie sunt la același risc în cazul în care există expunere la iod.
Cu cât individul este mai tânăr cu atât capacitatea tiroidei de a capta iodul este mai mare cu atât riscul de a dezvolta în timp cancer de tiroidă este mai mare.
Atunci când vorbim de protecţie vorbim de o grămadă de alte elemente nu doar administrarea de iodură de potasiu.
Este o mare greșeală pentru că practic a-ţi administra iodura de potasiu când nu ai certitudinea acestui lucru este o problemă majoră.
Risc crescut au sugarii, copii, femeile gravide, femeile care alăptează, tinerii. Persoanele peste 40 de ani nici măcar nu ar trebui să primescă iodură de potasiu la o condiție obișnuită de expunere.
În momentul în care se eliberează un izotop cum este izotopul radioactiv se creează cel nor radioactiv care poate să contamineze mediul, aerul, vegetația, apa şi asta este o expunere externă.
Ulterior, dacă noi inhalăm iodul sau dacă consumăm alimente sau apa care sunt contaminate avem cea de-a doua categorie de expunere, cea internă.
Tiroida are nevoie de iod ca să facă hormonii tiroidieni fără de care, practic, nu putem trăi.
Ideea cu iodura de potasiu este să iei iod în condițiile în care există acest risc de expunere pentru ca tiroida să fie saturată şi să nu mai fie în pericol de a capta iodul radioactiv. (...)
Aceste pastile nu se iau din farmacii, ele trebuie administrare în mod organizat. Doza se administrează în funcţie de grupa de vârstă.
Administrarea iodului nu este lipsită de reacţii adverse! Administrarea fără să te consulți cu medicul specialist este o mare greșeală", a explicat Prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Societății Române de Endocrinologie la Sinteza Zilei de la Antena 3.