Unii medici susțin însă că, pentru o simplă mușcătură de căpușă, nu ar trebui să dăm fuga la medic, ci să o eliminăm acasă.
"Pentru îndepărtarea căpușei poți folosi o pensetă cu margini rotunde sau o pensetă specială pentru căpușe pe care o găsești cam la orice farmacie cu 10-15 lei. Nu te îngrijora pentru că nu e nimic complicat în a scoate o căpușă, cu excepția primei dăți.
Dacă se rupe capul și rămâne în piele, nu mai există risc de a transmite infecția. În acest caz, poți încerca să scoți ulterior capul căpușei, însă dacă e foarte mic nu este o problemă deoarece va fi eliminat spontan în procesul de cicatrizare a pielii" , spune medicul Alexandra Latcu, potrivit DCNews.
Timpul în care căpușa este eliminată este extrem de important. Cu cât este îndepărtată mai repede, cu atât riscul de îmbolnăvire scade.
"Bineînțeles că dacă nu puteți scoate căpușa sau dacă nu vreți să faceți acest lucru, va puteți prezenta la cel mai apropiat cabinet medical. Va rog eu: NU mergeți la urgențe pentru o mușcătură de căpușă. E timpul să înțelegem că mușcătura de căpușă NU este o urgență", spune medicul.