Antena 3 CNN Actualitate Social Mecanismul #NoFake al Min. Digitalizării a primit 475 de solicitări, majoritatea despre materiale electorale, începând de duminică

Mecanismul #NoFake al Min. Digitalizării a primit 475 de solicitări, majoritatea despre materiale electorale, începând de duminică

A.S.
2 minute de citit Publicat la 16:41 28 Noi 2024 Modificat la 16:44 28 Noi 2024

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a precizat joi că a primit, începând cu data de 24 octombrie, un număr de 475 de solicitări, majoritatea referindu-se la materiale electorale, pe care MCID le-a înaintat Autorităţii Electorale Permanente, instituţie care are singurul mecanism din România prin care transmite conţinut online ce vizează materiale electorale, spre analiză şi eliminare.

Potrivit unui comunicat, prin mecanismul de raportare #nofake, MCID a primit peste 3.300 de raportări de la români, pe care le-a transmis atât direct către platforme, cât şi către instituţiile responsabile, odată ce propriile lor canale de raportare au fost operaţionalizate.

MCID afirmă că jumătate din sesizările primite au reprezentat conţinut inadecvat, iar dintre acestea în jur de 70% sunt deepfakes despre investiţii sau medicamente miraculoase menite să fraudeze populaţia, potrivit Agerpres.

De asemenea, MCID susţine că a trimis către platforme raportările ce vizau fraude, escrocherii sau hărţuire.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a lansat în luna mai mecanismul de raportare #nofake, pentru a facilita transmiterea, analiza şi rezolvarea rapidă, prioritară, a raportărilor de conţinut inadecvat realizate de români către platformele sociale, mecanism care a fost o premieră la nivel european.

„Reţelele de socializare Facebook, Instagram, TikTok şi YouTube au milioane de utilizatori în România, iar în acest an, în România, au fost organizate alegeri pentru toate demnităţile publice. Mecanismul #nofake a preluat sesizări de la români, care vizau mai multe tipuri de conţinut: deepfakes, înşelătorii online, alegeri, conţinut instigator la ură etc. şi le-a transmis către platforme sau către instituţiile abilitate conform legii", susţine MCID.

Sursa citată precizează că nu poate elimina conţinutul inadecvat, iar scopul #nofake a fost de a diminua timpul de rezolvare a raportărilor de conţinut inadecvat.

„Acest obiectiv a fost îndeplinit, câtă vreme sute de solicitări transmise prin mecanism au fost analizate prioritar, scurtând timpul de răspuns de la câteva săptămâni la câteva ore. Sesizările transmise prin mecanismul #nofake au fost verificate intern de către platforme şi au fost eliminate dacă platformele au stabilit că standardele propriilor comunităţi online au fost încălcate. Decizia de a elimina conţinutul inadecvat revine fiecărei platforme în parte", precizează comunicatul.

Totodată, MCID susţine că standardele comunităţilor online sunt reguli interne ale fiecărei platforme în parte, iar aceste reguli sunt în concordanţă cu legislaţia europeană Digital Services Act (DSA).

„Am implicat într-un grup comun de lucru instituţii şi autorităţi cu competenţe specifice în aplicarea normelor în vigoare: Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) etc", arată aceeaşi sursă.

Reprezentanţii MCID menţionează că au organizat şedinţe ale grupului de lucru şi au participat şi la şedinţele organizate de ANCOM, care are calitatea de Digital Services Coordinator la nivel naţional, în ce priveşte legislaţia europeană Digital Services Act.

Judecătorii CCR au decis, joi, să ceară renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică. Solicitarea de renumărare va fi înaintată către Biroul Electoral Central. De asemenea, CCR a amânat pentru vineri atât o decizie privind validarea rezultatului turului 1 al alegerilor prezidențiale, cât și o decizie privind cererea de anulare a rezultatului alegerilor în turul 1, a anunțat oficial CCR. Judecătorii Curții au cerut BEC renumărarea tuturor voturilor, pe baza cererii lui Cristian Terheș.

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole