Antena 3 CNN Externe S-a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE | România trimite salvatori în Turcia

S-a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE | România trimite salvatori în Turcia

Ştefan Petrică
3 minute de citit Publicat la 09:58 06 Feb 2023 Modificat la 13:52 06 Feb 2023

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

„În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi (luni - n.r.), Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, anunță Executivul.

[GAL layout="3"]

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

„Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin. Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, se menționează în finalul comunicatului de presă.

Citeşte şi: Cutremur cu magnitudinea de 7,4 în Turcia. Zeci de morți și clădiri prăbușite în orașele din sudul țării

Sprijinul Statului Român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formată din: modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu doi câini și tehnică aferentă, echipă de căutare-salvare cu doi câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari, medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca) şi ofițeri de legătură din cadrul DSU.

Este vorba, în total, de o echipă formată din 58 de membri. Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor efectua luni o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce, puternic afectate de cutremur.

Mai multe țări cu care turcii au relații tensionate au oferit ajutor

Mai multe țări care au relații tensionate cu Turcia au anunțat că vor oferi ajutor după cutremurul devastator de luni dimineața.

Ofertele de ajutor au fost făcute în ciuda relațiilor tensionate la nivel diplomatic. Grecia, vecina Turciei, și alte țări din regiune s-au oferit să trimită asistență în regim de urgență pentru a contribui la eforturile de salvare în sud-estul țării și în nordul Siriei.

„Grecia își mobilizează resursele și va acorda asistență imediată... suntem profund întristați de dezastrul provocat de cutremur", a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, potrivit Sky News.

Și președintele israelian, Isaac Herzog, a oferit ajutor.

„Statul Israel este întotdeauna pregătit să trimită ajutor prin orice mijloace posibile. Inimile noastre sunt alături de familiile și poporul turc care suferă în aceste momente dureroase", a spus Herzog.

Ministerul egiptean de Externe a declarat că și Egiptul va oferi asistență. Cutremurul din Turcia a fost simțit și la Cairo.

Update 13.51

Ajutor a fost oferit de numeroase țări din întreaga lume. 

Zece echipe de căutare și salvare urbană au fost mobilizate rapid din zece țări : Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Polonia și România pentru a sprijini pe teren echipele turce de salvare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, Italia, Spania și Slovacia și-au pus și ele la dispoziție echipele de salvare. 

UE este pregătită să îi sprijine pe cei afectați din Siria, care a raportat, de asemenea, victime, prin intermediul programelor sale de asistență umanitară, potrivit comunicatului citat.

Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit luni dimineață sudul Turciei ar putea ajunge la 10.000 de morți, a anunțat United States Geological Survey (USGS). 

284 de oameni au murit în Turia în urma cutremurului, iar 2,323 sunt rănite în urma cutremurului. Aproximativ 1,710 clădiri au fost avariate în 10 orașe.

Misiunea de căutare a victimelor este în desfășurare, astfel încât bilanțul s-ar putea modifica. 

Olanda trimite şi ea o echipă de salvare în Turcia, potrivit ministrului olandez Wopke Hoekstra. "Această echipă include personal de poliţie şi militar, personal de prim ajutor şi pompieri", a spus Hoekstra pe Twitter. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole