Vicepremierul Matteo Salvini a fost achitat, vineri, de acuzațiile de „privare de libertate” și de „abandonare a obligațiilor sale” pe care i le-au imputat procurorii, după ce a blocat o navă umanitară cu 160 de migranți la bord în largul mării și nu le-a permis pasagerilor să debarce, relatează Deutsche Welle. De-a lungul procesului, Salvini a susținut că este „persecutat politic de judecători comuniști”, care au o agendă de stânga.
„Am luptat cu imigrația în masă și oricare va fi verdictul, pentru mine azi e o zi frumoasă pentru că sunt mândru că mi-am apărat țara”, a spus, vineri, Salvini, înainte să afle decizia judecătorilor.
160 de migrați, ținuți 3 săptămâni pe nava umanitară Open Arms
Matteo Salvini, președintele partidului de dreapta Liga, era ministrul Afacerilor Interne în Italia, în 2019, când a refuzat navei umanitare Open Arms să acosteze pe teritoriul italian. Nava a rămas trei săptămâni în larg, timp în care condițiile la bord au devenit atât de groaznice, încât mai mulți migranți au sărit în mare și au încercat să înoate la țărm.
Procesul împotriva lui Matteo Salvini a început, într-o instanță din Palermo, în urmă cu trei ani. Procurorii au cerut o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru fostul ministru de Interne.
„Este datoria supremă a celor care fac parte din guverne să apere dreptul internațional, convențiile și drepturile omului. Nu este posibil ca un ministru de Interne să priveze pe cineva de libertate”, a spus Arturo Salerni avocatul ONG-ului Open Arms, parte vătămată în proces.
Salvini, sfidător pe tot parcursul procesului
Avocaţii lui Matteo Salvini au solicitat achitarea clientului lor. În ce-l privește Salvini s-a plâns că este persecutat politic de judecători „comuniști”.
În prezent ministrul Transporturilor,
politicianul le-a spus susținătorilor lui, săptămâna trecută, că a apăra „granițele, demnitatea, legile și onoarea unui stat nu poate fi o infracțiune” și că va intra cu „capul sus” în instanță. De altfel, Salvini a spus că și dacă va fi găsit vinovat nu va renunța la funcțiile pe care le deține în prezent.
Salvini s-a făcut remarcat în Europa mai ales în 2018 şi 2019 pentru abordarea sa dură faţă de migranţi şi faţă de operaţiunile umanitare din Mediterana Centrală, potrivit Agerpres.