Antena 3 CNN Life Maghiarii fac studii genetice pentru a afla cât de ungur a fost regele Matei Corvin

Maghiarii fac studii genetice pentru a afla cât de ungur a fost regele Matei Corvin

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 22:45 28 Ian 2021 Modificat la 22:45 28 Ian 2021

Matei Corvin a fost unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei şi a domnit între 1458 şi 1490, anul în care a murit la Viena, otrăvit cu plumb de medicul său.

A fost al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei şi, ulterior, guvernator şi regent al Ungariei. Locul important al regelui în istoria Ungariei explică eforturile autorităţilor în stabilirea şi, eventual, exploatarea propagandistică a descoperirilor legate de originea sa.

Informaţia referitoare la noile cercetări a fost difuzată de publicaţia Magyar Nemzet, citată de Rador. 

Cercetările au început prin deschiderea mormântului din Croaţia al lui Ioan Corvin, considerat fiul nelegitim a lui Matei Corvin.

La eveniment a fost prezent şi ministrul ungar pentru resurse umane, Miklós Kásler, sub conducerea căruia se s-au efectuat anterior cercetări similare ale rămăşiţelor dinastiei Árpád, păstrate în Biserica Matei. 

Ministru maghiar: Trebuie să ne ocupăm de toţi oamenii noştri de stat remarcabili

"Trebuie să ne ocupăm de domnitorii, politicienii, comandanţii de oşti, oamenii noştri de stat remarcabili. Din aceştia face parte şi unul din cel mai importanţi regi ai noştri, Matei Corvin. Oasele lui Matei se află undeva în osuarul din oraşul ungar Székesfehérvár. Bazilica de aici, ctitorită de Sfântul Ştefan, constituie o scenă deosebit de importantă a istoriei ungare.

Timp de o jumătate de mileniu, aproape fiecare domnitor al nostru a fost încoronat aici, iar 15 dintre ei – printre care şi Matei – au fost înmormântaţi tot aici. Însă în perioada turcilor mormintele au fost prădate, iar biserica, distrusă. În secolul XIX a început explorarea locului şi a mormintelor regale, dar au fost găsite atunci intacte doar rămăşiţele pământeşti ale lui Béla III şi ale soţiei sale, care au ajuns în Biserica Matei. Restul oaselor au fost strânse şi se află acum în osariu.

Chestiunea originii rămâne deschisă. În schimb, cercetările de acum vor demonstra cu exactitate originea Huniazilor, deoarece vom folosi aceeaşi metodă arheo-genetică, prin care am determinat anterior, la cercetarea oaselor lui Béla III, genomul lui Árpád, grupul haplo al familiei domnitorului.

Rezultatele vor fi comunicate la momentele potrivite ale cercetării de către grupul de experţi", a precizat ministrul maghiar Miklós Kásler.

Foto: Statuia regelui Matia Corvin, Cluj-Napoca, România

Sursa: hunedoaralibera.ro

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole