Românii fac față din ce în ce mai greu scumpirilor uriașe din ultimul an. Nu este nici pe departe vârful, spun specialiștii.
Există teorii care spun că în acest momente situaţia este convenabilă atât pentru Guvern, care încasează taxe din surse sigure, cât şi pentru marile companii care îşi cresc profiturile din preţurile ridicate,
Este de așteptat ca, pe lângă deciziile recente luate de Banca Centrală, alte instituții de la Bruxelles să ia măsuri pentru a stopa avansul inflaționist.
Cum pot să scadă preţurile. Măsuri propuse de analiști de top
"Cauza majoră a exploziei preţurilor din 2022 reprezintă scumpirea energiei. Astfel, prima şi cea mai importantă măsură pe care autorităţile ar trebui să o ia ar fi să reglementeze aceste piețe pentru a evita specula şi pentru a aduce preţurile într-o zonă de suportabilitate, prin reducerea taxelor şi limitarea marjelor comerciale ale jucătorilor din piaţă.
O altă măsură absolut esenţială este susținerea firmelor prin credite fiscale, în aşa fel încât să scape de povara inflației şi să se salveze altfel decât prin creșterea preţurilor la poarta fabricii.
A 3-a măsură esenţială este declanșarea de ample controale din industria alimentară şi de retail, având în vedere creșterile speculative la multe dintre alimentele de bază.
Nu plafonarea este soluția, ci monitorizarea şi sancționarea celor care sar calul cu preţurile", recomanda analistul economic Adrian Negrescu.
Ce trebuie să facă urgent Guvernul pentru a stopa creșterea preţurilor
Potrivit analistului economic Dacian Pallady, alte măsuri care ar putea fi aplicate ar putea fi:
1. Reducerea TVA la facturile de energie şi gaz pentru a diminua încărcătura.
2. Eliminarea din facturi a taxelor, de exemplu subvenția pentru de cogenerare şi taxele certificatele verzi.
3. Accelerarea de urgenţă a investițiilor ce vizează exploatarea şi valorificarea zăcămintelor de gaz din subsolul României şi din platforma Mării Negre.
Decizii care trebuie să ţină în frâu inflația
De asemenea, Adrian Mănuţiu, analist economic, recomandă ca investițiile mari să nu fie amânate sau stopate pentru că acestea creează valoarea adăugată.
2. Indexarea salariilor nu ajută. În schimb, plafonarea temporară a preţurilor, da. Dar, din nou măsurile trebuie să fie punctuale şi temporare.
3. Toate aceste măsuri trebuie orientate exclusiv către acele categorii vulnerabile fie din economie fie din zona gospodăriilor vulnerabile. Nu trebuie să fie generale, ci punctual adresate.