Antena 3 CNN Actualitate PSD își dorește reducerea poverii fiscale asupra persoanelor cu venituri mici. Măsurile propuse

PSD își dorește reducerea poverii fiscale asupra persoanelor cu venituri mici. Măsurile propuse

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 12:37 15 Iun 2022 Modificat la 12:37 15 Iun 2022

Astfel, în cazul celor cu venituri mici, autoritățile își doresc reducerea impozitului, pornind chiar de la o eliminare a impozitului pe salariul minim, scrie Profit.ro

Pe de altă parte, de la un nivel apropiat de salariul mediu pe economie ar urma să se aplice un sistem de deduceri, cum ar fi pentru cheltuieli cu asigurare medicală privată, pensie privată sau costuri cu grădinița/creșa copiilor. 

Urmează să vedem care va fi varianta finală agreată la coaliție.  

Schimbări majore pentru microîntreprinderi. Dispar multe beneficii și se restricționează anumite activități

Guvernul propune schimbări majore pentru microîntreprinderi. Astfel, se restricționează consultanța și alte coduri CAEN, plafonul va fi redus, dispare microfirma fără angajați și cu 3% cotă, iar numărul de microfirme deținute de același beneficiar va fi limitat.

Inițial, modificările prevedeau reducerea plafonului la 500.000 de euro în 2023, la 300.000 euro în 2024 și la 100.000 euro în 2025. În acest moment însă a rămas valabilă doar reducerea de 500.000 de euro din 2023, însă la aceasta vor fi adăugate și alte restricții privind desfășurarea unor activități pe microîntreprinderi, scrie profit.ro.

Pentru a se încadra la microîntreprindere, veniturile unei firme nu trebuie să depășească 1 milion de euro pe an. În acest moment, microîntreprinderile au regim preferențial de impozitare, având o cotă de 1% pe venit dacă au cel puțin un angajat și 3% dacă nu au angajați. În ceea ce privește impozitarea pe profit, cota este de 16%.  

În România sunt, în prezent, aproximativ 265.000 de microîntreprinderi care nu au niciun angajat.  

Ținând cont de faptul că regimul de microîntreprindere este foarte avantajos, mulți români aleg să lucreze astfel pentru a evita plățile fiscale uriașe, de peste 40% la salarii.  

Însă coaliția propune reducerea plafonului la microîntreprinderi la 500.000 de anul următor, măsură însoțită de o restricționare pentru anumite activități, cele care sunt considerate a fi în general folosite pentru a evita fiscalitatea ridicată pe muncă.  

Consultanța, activitățile legate de bursă și activitățile bancare sunt pe lista codurilor CAEN care vor fi restricționate. Restricții impuse și în trecut, însă eliminate de politicieni.  

De asemenea, regimul cotei de 3% la firmele fără angajați va fi eliminat, ceea ce înseamnă că nu vor mai exista microîntreprinderi fără niciun angajat.  

Totodată, va fi limitat numărul de microîntreprinderi cu același beneficiar, tocmai pentru a se evita fragmentarea afacerilor mari pe micro doar pentru a beneficia de impozitare mai avantajoasă.  

Reducerea numărului de microîntreprinderi este asumată de autoritățile române în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce Comisia Europeană a transmis României în negocierile pentru PNRR că numărul de microîntreprinderi trebuie redus, pentru că bugetul statului pierde bani prin acest regim. 

Etichete: PSD salariu impozit
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole