Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Măsuri de prim-ajutor în caz de arsuri. Medic: "Este indicat să nu aplicăm leacuri băbeşti"

Măsuri de prim-ajutor în caz de arsuri. Medic: "Este indicat să nu aplicăm leacuri băbeşti"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:37 03 Dec 2021 Modificat la 10:43 03 Dec 2021

Medicul Raluca Popescu a vorbit la "Sfat de sănătate" cu Andreea Cigolea, despre paşii pe care trebuie să îi urmăm atunci când vrem să ajutăm o persoană care a suferit arsuri grave. 

Cum ne dăm seama dacă putem acorda primul-ajutor în caz de arsuri

"Cel mai frecvent, atunci când vorbim de arsuri, ne gândim la foc, lichide fierbinţi, obiecte fierbinţi, curent electric sau gaze toxice, pentru că toate sunt la fel de importante. 

Când vorbim de profunzimea arsurii, există cele trei grade: 1, 2 şi 3 al arsurii, care înseamnă profunzimea straturilor care au fost afectate de arsură şi aici trebuie să fim un pic atenţi şi, în acelaşi timp vorbim despre suprafaţa pe care s-a produs arsura, pentru că este un alt indicator foarte important în acordarea primului-ajutor, astfel încât să putem să ne dăm seama dacă putem acorda noi, la locul respectiv primul-ajutor sau acasă, pentru că cel mai frecvent, arsurile se întâmplă în cas, sau, dacă este nevoie de asistenţă specializată. 

Evaluarea corectă a unei arsuri

Atunci când vorbim despre o arsură care depăşeşte 10% din suprafaţa corpului, imediat trebuie să ajungem la spital. La copii, ne referim la o suprafaţă mai mare de 5%. Ca să măsurăm acest lucru, vom utiliza ca orientare de măsură, palma victimei. Palma cu tot cu deget reprezintă 1% din suprafaţa totală a corpului şi atunci putem să facem o evaluare foarte scurtă a gravităţii situaţiei. 

De asemenea, copiii sub 5 ani şi persoanele adulte peste 60% trebuie transportate la spital, indiferent de situaţie, pentru că sunt mai vulnerabili la astfel de accidente.

Nu aplicaţi leacuri băbeşti în cazul unei arsuri

Vorbim despre complicaţii, pentru că arsurile se pot întotdeauna suprainfecta, de aceea este indicat să nu aplicăm leacuri băbeşti sau mituri, aşa cum le spunem noi. Vorbim despre ulei, albuş de ou, miere de albine, diverse lucruri pe care le-am auzit şi le-am tot auzit de la bătrâni. Nu este indicat să folosim aşa ceva, pentru că aceste substanţe, în special cele grase, vor forma o peliculă, iar sub ea sunt favorizate bacteriile şi astfel, producerea infecţiilor.

Măsuri de prim-ajutor în caz de arsuri

Primul-ajutor în situaţii de arsură, ca să fiu foarte la obiect, este răcirea cu apă rece de la robinet, sau apă uşor călduţă. Niciodată gheaţă pe un ţesut deja afectat de o arsură nu se va aplica gheaţă, pentru că va afecta şi mai tare structura ţesutului respectiv.

După ce am răcit minim 10 minute suprafaţa respectivă, dacă vrem să transportăm victima la spital, putem să protejăm zona cu comprese sterile sau o pungă curată, astfel încât să nu o expunem la mediul înconjurător", a explicat dr. Raluca Popescu, medic prim-ajutor.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole