Antena 3 CNN Externe Măsura punitivă asupra Rusiei pe care statele europene nu sunt pregătite să și-o asume, dar pe care SUA au anunțat-o deja

Măsura punitivă asupra Rusiei pe care statele europene nu sunt pregătite să și-o asume, dar pe care SUA au anunțat-o deja

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 19:21 08 Mar 2022 Modificat la 19:24 08 Mar 2022

În timp ce Joe Biden a anunțat în această seară că Statele Unite ale Americii vor opri importul de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia, pare puțin probabil ca aliații săi europeni să fie de acord cu sancțiuni în această zonă.

Deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că achiziționarea de energie de la Rusia este echivalentul plătirii unui ”terorist”, statele UE nu au încă o poziție fermă.

Cancelarul german Olaf Scholz insistă că Europa nu are în prezent nicio alternativă la aprovizionarea cu petrol din Rusia, premierul olandez Mark Rutte avertizează cu privire la „ramificațiile enorme” ale unei astfel de măsuri, iar prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a declarat că Bulgaria ar putea solicita o scutire de la sancțiunile UE pentru hidrocarburi. Italia are, de asemenea, rezerve cu privire la sancțiunile directe asupra sectorului petrolului și gazelor.

În timp ce înalți oficiali ai UE, cum ar fi comisarul pentru Comerț Valdis Dombrovskis, insistă că sancțiunile energetice directe ar trebui să fie pe masă, ar fi imposibil ca acest lucru să se întâmple fără sprijinul țărilor membre și cu viteza pe care o cere Zelenski.

UE se bazează pe Rusia pentru 27% din importurile de țiței, 47% din cărbune și 41% din importurile de gaze, potrivit Politico.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a avertizat luni că orice interdicție asupra impotrului țițeiului rus ar însemna creșterea prețului barilului peste pragul de 300 de euro, de la aproximativ 130 de dolari cât este în prezent.

De asemenea, Novak a amenințat că Rusia va lua măsuri împotriva sancțiunilor occidentale prin întreruperea fluxului de gaz către Germania prin conducta Nord Stream, ceea ce ar însemna o lovitură masivă pentru Germania. Din cele 93 de miliarde de metri cubi de gaz pe care Germania i-a consumat în 2021, 60 de miliarde de metri cubi au venit prin Nord Stream, precizează Politico.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole