Un reportaj Antena 3 CNN arată cum acest fenomen se accentuează, în contextul în care tinerii pleacă spre orașe, unde au mai multe oportunitățile de a învăța și de a se dezvolta.
Doar în Alba, peste 20 de unități de învățământ urmează să fie desființate din cauza numărului insuficient de copii care să le frecventeze cursurile.
În prezent, aici există localități unde în clase sunt doar 7-8 elevi.
"Avem o grămadă de tineri care au plecat și nu se mai întorc. Deci, satul va rămâne pustiu în câțiva ani. Nu au avut încotro: au fost nevoiți să-și pună, cum zicem noi, moții, traista mare într-aia mică și să plece pe alte meleaguri", spune Radu Pătrușel, consilier în localitatea Horea.
Autoritățile locale au găsit o soluție provizorie pentru ca elevii să poată continua să studieze. Cei mici vor învăța în satele sau comunele învecinate.
Părinții protestează, după ce autoritățile au decis ca elevii din satele învecinate să se ducă la Școala gimnazială din Horea
Însă această măsură îi nemulțumește pe părinți, din cauza distanței mari, în condiții de drum dificil, pe care copiii trebuie să o parcurgă.
"Mai ales pe timp de iarnă e foarte greu. Microbuzul nu poate urca (...), trebuie să avem mașină 4 x 4, trebuie să avem condiții ca să-i ducem la școală și trebuie să-i ducem zilnic", explică o localnică.
"E foarte greu să parcurgem în fiecare zi, cu mașina personală, cinci kilometri, că iarna microbuzul nu urcă", confirmă mama unui alt elev.
O altă variantă la care se gândesc autoritățile este organizarea învățământului în sistem simultan.
Asta presupune ca în clasa în care predă un profesor să se afle elevi de diferite vârste, care au parcurs porțiuni diferite din ciclul de învățământ.