Salvador Ramos a fost ucis de poliție. Primele informații arată că era un tânăr interiorizat, care suferise în trecut agresiuni verbale din partea colegilor și care, aparent, a comis crimele din răzbunare.
Masacrului comis de Ramos amintește de cel din 14 decembrie 2012.
În condiții similare, un bărbat tânăr a intrat atunci într-o școală și a ucis 26 de persoane, majoritatea copii.
În pofida șocului de acum aproape 10 ani, decidenții politici și autoritățile americane s-au dovedit neputincioși în prevenirea unei noi tragedii.
Mark Valerio, corespondent CNN: "De un sfert de secol, democrații și republicanii sunt incapabili de o reformă a legislației armelor"
"Unii democrați vor introducerea verificărilor care să determine dacă potențialul cumpărător al unei arme de foc a avut probleme mentale sau a avut probele cu legea, însă republicanii se opun, în numele amendamentului constituțional care garantează fiecărui american dreptul de a avea o armă.
Am văzut, din interviurile făcute de colegii mei cu cei de aici (în Uvalde, la locul masacrului din Texas), că oameni spun că este atât de ușor să obții o armă de foc în SUA.
Sunt informații că în urmă cu o săptămână suspectul de comiterea masacrului a putut să cumpere 400 de catușe pentru puștile sale, ceea ce în alte părți ale lumii ar fi imposibil. Să cumperi 400 de cartușe pentru arme cu care te duci la război.
Asta este o realitate cu care trăim zi de zi în SUA. E foarte validă întrebarea - cum s-a putut întâmpla din nou, după un deceniu, o tragedie de anvergura celei de la Sandy Hook (o școală elementară din Connecticut, unde Adam Lanza, un bărbat de 20 de ani, cu probleme mintale, a ucis 20 de copii cu vârste între 6 și 7 ani și șase adulți, după care s-a sinucis, n.r.).
Mulți dintre noi își pun această întrebare. Cu siguranță, a făcut-o și președintele Statelor Unite, când s-a adresat națiunii.
Se poate întâmpla așa ceva din cauza blocajului din Congres, din cauza faptului că reprezentanții democrați și republicani nu sunt în stare să facă o reformă de bun simț a legislației armelor în ultimii 25 de ani", a spus Mark Valerio, corespondent CNN, în cadrul News Hour with CNN.
400 de milioane de arme în mâinile civililor din SUA
Statele Unite au o legătură profundă și de durată cu armele, deși atacurile care provoacă victime în masă au loc cu o frecvență șocanta în această țară.
Este vorba de atacuri comise, în special, cu arme de asalt puternice.
Un sondaj Pew Research Center arată cum cel puțin două treimi dintre americani au locuit într-o gospodărie în care se afla o armă, la un moment dat în viața lor.
În prezent, trei din zece americani dețin o armă proprie.
O treime dintre intervievați spun că şi-ar cumpăra una în viitor.
Aproximativ șapte din zece americani spun că au tras cu o armă la un moment dat.
Dintre cei cu permis de portarmă, 32% dețin doar una singură, 37% au între două şi patru arme, iar 29 la sută dețin peste cinci arme.
În SUA, civilii dețin aproape 400 de milioane de arme, conform studiului Pew Research Center.
Foto: oamenii părăsesc Centrul Civic din Uvalde, la câteva ore după ce trăgătorul Salvador Ramos a intrat în școala elementară Robb din oraș și a ucis 21 de persoane, majoritatea elevi