Antena 3 CNN Externe Masacru la o închisoare din Congo: 129 de deținuți care încercau să evadeze au fost uciși

Masacru la o închisoare din Congo: 129 de deținuți care încercau să evadeze au fost uciși

de Ioana Coman    |   

Cel puțin 129 de persoane au fost ucise, marți, într-o tentativă de evadare în masă din cea mai mare închisoare din Republica Democrată Congo, transmite CNN.

Deţinuţii au încercat să evadeze în masă din închisoarea centrală Makala din capitala Kinshasa, luni noapte, în jurul orei locale 2.00, a declarat reporterilor ministrul de interne Jacquemain Shabani Lukoo Bihango.

„Bilanţul uman provizoriu este de 129 de morţi, dintre care 24 prin împuşcare după avertisment. Ceilalţi au murit prin bruscare, sufocare, iar unele femei au fost violate”, a declarat Bihango. 

Acesta a adăugat că 59 de persoane primesc îngrijiri medicale.

Un locuitor din Kinshasa, Daddi Soso, a declarat pentru Agence France-Presse că focurile de armă au răsunat timp de mai multe ore în timpul incidentului şi că a văzut ulterior vehicule de securitate care scoteau cadavrele din închisoare.

O serie de videoclipuri cu conţinut explicit care circulă pe reţelele sociale - neverificate de CNN - au arătat zeci de cadavre însângerate pe jos. Într-o înregistrare video a Ministerului de Interne au fost observate, de asemenea, pagube extinse la mai multe clădiri ale închisorii. Într-un perete exterior se vede o gaură mare, unde cărămizile par să fi fost îndepărtate, în timp ce pereţii altor clădiri sunt negri şi arşi. Imaginile video filmate în interiorul închisorii arată mai multe camere devastate, cu resturi, mobilier de birou ars şi hârtii împrăştiate pe podea.

Mai multe clădiri ale închisorii, inclusiv birouri, registratura, infirmeria şi depozitele de alimente, au fost distruse de incendii în timpul tentativei de evadare, a declarat ministrul la conferinţa de presă.

Ministrul de interne Bihango a convocat marţi o reuniune de criză a serviciilor de apărare şi securitate ale ţării după ce a primit instrucţiuni de la „ierarhia superioară” a ţării.

Guvernul este uşurat că „a fost restabilit calmul”, a declarat el, adăugând că investigaţiile privind incidentul sunt în curs.

Mai mult de 12.000 de deţinuţi, majoritatea arestaţi preventiv, erau reţinuţi în închisoarea Makala înainte de tentativa de evadare, chiar dacă unitatea avea locuri pentru doar 1.500 de persoane, potrivit unui raport recent al Amnesty International, care a subliniat condiţiile de detenţie „îngrozitoare” din această unitate.

Într-o declaraţie făcută luni pe reţelele sociale, ministrul justiţiei, Constant Mutamba, a condamnat tentativa de evadare din închisoare drept un „act premeditat de sabotaj”. Mutamba a interzis procurorilor să transfere deţinuţi la închisoarea Makala „până la noi ordine”, ca parte a unei serii de măsuri pe care le-a anunţat pentru a soluţiona problema supraaglomerării închisorilor din ţară.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile