Antena 3 CNN Actualitate Masa în oraş a ajuns un lux pentru români. Sumele plătite de bucureşteni pentru un prânz

Masa în oraş a ajuns un lux pentru români. Sumele plătite de bucureşteni pentru un prânz

Ieșirea în oraș a devenit tot mai scumpă. Românii plătesc cu 12% mai mult față de anul trecut, atunci când merg să ia masa la restaurant. Sumele plătite de bucureșteni pentru un prânz în cele mai frecventate zone din București.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Bucureștiul este unul dintre cele mai scumpe orașe din țară, iar când se apropie vara, patronii umflă prețurile până la refuz. În cele mai frecventate locuri din Capitală, un prânz pentru două persoane ajunge să coste chiar și 300 lei.

Cei din industria ospitalității spun că au fost nevoiți să majoreze prețurile, asta după ce Guvernul a crescut taxele.

Prețurile din meniurile restaurantelor s-au majorat, în medie, cu 12% anul acesta, arată datele INS. În unele orașe, acestea au crescut și mai mult. De exemplu, în București, vara trecură o ciorbă costa 17 lei, iar acum același preparat se vinde cu 25 lei, adică cu 47% mai scump. Acum, în cele mai frecventate locuri din Bucureşti, oamenii ajung să plătească și câteva sute de lei pentru un prânz.

Cine vrea să ia masa la un restaurant pe malul lacului Herăstrău trebuie să pregătească un buget mai consistent. Un prânz pentru două persoane începe de la 200 lei și poate să ajungă și la 300 lei în locațiile premium.

Dacă, pe lângă mâncare se mai adaugă și ceva băutură, atunci nota de plată urcă la 400 lei.

Masa în oraş a ajuns un lux pentru români. Sumele plătite de bucureșteni pentru un prânz

"Depinde ce comanzi. Media e cuprinsă și între 700-1000 de lei, dacă suntem mai mulţi", spune un bărbat. 

"În mod firesc ca ar fi ca un cetățean în România, să-și permită zilnic sau, mă rog, la câteva zile o astfel de ieșire. Din păcate, nu e. Adică prețurile sunt mari", mai spune cineva.

Prețuri ridicate sunt și pe Calea Victoriei, acolo unde cocktail costă în jur de 50 lei, o limonadă ajunge chiar și la 35 lei, iar cei care vor să încerce faimoasa înghețată de pe Victoriei scot din buzunar 25 lei.

"O masă la restaurant acum este mai costisitoare față de cel puțin acum o jumătate de an, un an. Se simte într-adevăr. Și într-adevăr, ieșirile sunt mai rare", spune o femeie.

"Suntem aici de cinci zile. Nu ştiu… cred că am cheltuit 800 de euro de persoană", spune un grup de turişti străini veniți în Bucureşti. 

Prețuri piperate sunt și în Centrul Vechi, acolo unde un cocktail costă 40 lei, o bere 18 lei, iar când se lasă seara un shot ajunge la 25 lei.

"Aseară am cheltuit 400 de lei şi în seara asta facem la fel", mai spune un turist străin. 

Motivul pentru care masa în oraş a devenit un lux pentru români

"Sunt câteva lucruri care s-au întâmplat și care se reflectă în preț. Primul dintre ele este majorarea TVA-ului pentru anumite produse, în special băuturi. Al doilea lucru este modificarea cotei de impozitare. Restaurantele, în ultimul an, au o cotă de impozit de trei ori mai mare decât anul trecut", spune Daniel Mischie, vicepreşedinte Hora. 

Ultimele date Eurostat arătau că un român din patru nu-și permite să iasă măcar o dată pe lună la restaurant.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben