Disperare, teroare, teamă că şi-ar putea pierde vieţile, în timp ce viitura de noaptea trecută a măturat tot ce-a întâlnit în cale, cu o putere de nedescris. Cu asta s-au confruntat oamenii din judeţul Galaţi. Cele mai afectate localităţi sunt Cudalbi, Cuza-Vodă, Slobozia - Conachi, Izvoarele şi Cuca. Aici au căzut precipitaţii de aproape 200 de litri pe metru pătrat în mai puţin de 24 de ore. În judeţul Vaslui, sute de oameni au rămas izolaţi în urma inundaţiilor.
În localitatea Cuza Vodă din Galaţi, zeci de case sunt sub ape, iar pompierii se luptă neîncetat să salveze bătrânii care au rămas blocaţi.
Danut Codrescu, primar Cuza Vodă: „Situația e foarte urâtă. Avem peste 1.000 de persoane cu probleme, pe care nu știm unde o să le adăpostim.”
Furia naturii n-a ţinut seama de greutăţile, bolile sau munca istovitoare pe care oamenii din mai multe localități din județul Galați au depus-o ani la rând în afara ţării ca să-şi construiască un loc al lor, pe care să-l numească acasă.
Localnică: „Doamne, Doamne, ce dezastru, cum s-a făcut!”
Localnică: „Doamne, ce putere poate să aibă apa asta!”
Localnică: „Casa este în apă. Toată casa este în apă.”
Localnic: „A plouat extraordinar de tare! Cred că au fost peste 50... 100 de litri pe metrul pătrat. Să ajungă apa până aici... Niciodată nu ne-am gândit. În 75 de ani. Şi eu am 65 de ani... a venit în 1972 apă, dar niciodată în halul ăsta!”
În comuna Slobozia Conachi, peste 3.000 de persoane și 700 de locuințe au fost afectate de inundații. Mulți oameni au fost salvați prin tavanul locuinței.
Primar Slobozia Conachi: „Avem pagube imense, deci e un dezastru. Sunt familii rămase care sunt scoase prin tavan, au spart tabla de la casă ca să-i scoată, că s-au ascuns, s-au ridicat în poduri și nu au mai putut să mai sară nici pe geamuri. Acum li s-au decopertat casele, ca să poată fi salvați. Acum e mult mai rău față de 2013.”
Localnic: „Acum e jale! E jale cu J mare.”
Un alt localnic îi arată fiului său, aflat peste hotare, prăpădul lăsat în urmă de viitură.
Oamenii sunt în apă până la brâu, iar pentru a se salva din calea apelor s-au urcat pe case sau pe maşini. O femeie le-a mărturisit corespondenţilor noştri că rudele sale sunt încă prinse în mijlocul puhoaielor.
Un primar s-a urcat în vârful unui deal pentru a se salva din calea viiturii. Acesta încearcă cu disperare să ia legătura cu autorităţile pentru a salva familiile ale căror case au fost distruse de ape.
Unii bătrâni au supraviețuit datorită vecinilor
Unii bătrâni au supraviețuit datorită vecinilor care au ajuns la ei înaintea pompierilor.
Localnică: „Doamne! Ce am mai muncit! A trebuit să plecăm afară ca să ne facem un cuibuşor! E a doua oară! Am muncit o viaţă întreagă printre străini. E ceva de groază! Nimeni n-a venit măcar să ne întrebe ceva! Sau să ne aducă o gură de apă!”
Mai multe animale au fost surprinse de viitură în satul Peicai, din judeţul Galaţi.
În tot dezastrul, au fost însă și câteva momente emoționante. Un bărbat e fericit că Rex, câinele familiei, a scăpat cu viață.
În judeţul Vaslui, sute de oameni au rămas izolaţi în urma inundaţiilor. În localitatea Gara Docaneasa, viitura a avut doi metri înălţime. Localnicii s-au refugiat din calea apelor pe unde au putut. Când s-au întors acasă şi-au găsit agoniseala de-o viaţă distrusă. Şi asfaltul a fost smuls de ape, aşa că drumul de acces în comună este blocat.
În localitatea Gara Docăneasa din comuna Vinderei, județul Bacău, după câteva ore de ploaie torențială, apa a ajuns până în casele oamenilor, iar autoturismele au fost acoperite de apă.
Mai multe animale au murit înecate
În urma viiturii, mai multe animale au murit înecate, având în vedere faptul că nivelul apei a depăşit un metru în unele zone.
Iar o altă familie a lăsat totul în urmă. Oamenii s-au pus la adăpost pe un deal, ca să fie în siguranță.
Localnic: „Când ne-am trezit am văzut că vine apa și am dat drumul la câini. Am plecat, nu ne-am mai uitat în urmă. Mașini, tractor, remorcă, toate stricate.”
Drumul de acces în localitate a fost blocat. Asfaltul a fost smuls de viitură. Autorităţile au trasat un drum provizoriu, prin câmp, dar accesul e dificil, din cauza șanțurilor mari cu apă.