Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere Mărturiile oamenilor care s-au luptat în justiție pentru a-și recupera casele de la Iohannis: Soacra lui ne amenința că ne dă afară

Mărturiile oamenilor care s-au luptat în justiție pentru a-și recupera casele de la Iohannis: Soacra lui ne amenința că ne dă afară

de Dragoș Boța    |   

Atunci când Klaus Iohannis era primar al Sibiului și privea lumea de sus, de la balconul său, nu-și închipuia că va pierde lupta în justiție pentru casele pentru care a încasat chirie și va fi îngenuncheat. Au fost însă câțiva oameni care s-au luptat cu disperare cu familia Iohannis și ceilalți acoliți ai lor. Chiar și mai bine de douăzeci de ani.

Știau că dacă vor pierde războiul, vor fi aruncați în stradă din apartamentele pe care le cumpăraseră cu acte-n regulă. Ilie Crețu are acum 75 de ani și împreună cu fiica s-au apucat să renoveze locuința de pe strada Magheru. El a explicat cum s-a pus la cale acest tun imobiliar de proporții.

„Soacra lui Iohannis a fost slujnică la fostul proprietar care a stat aici. Stătea în camera de aiciea

Aici a stat cu soțul. Era o verandă de sticlă acolo era bucătăria și proprietarul stătea dincolo. Când au fost problemele cu astea ea știa că o fost aiciea cu proprietarul. Știa că nu are pe nimeni. Ea și-a făcut testament și acte și tot”, spune Ilie Crețu.

Fiica acestuia își amintește calvarul prin care a trecut familia care știa că nu are de partea sa decât dreptatea.

„De 25 de ani. E o perioadă foarte lungă și mă bucur că am rezistat psihic prin câte s-au trecut.

Foarte greu a fost. Chiar la început a fost un șoc pentru că nu avea nicio dovadă că este în drept și, totuși, niște oameni în vârstă să-i scoți din căsile lor mi se pare”, spune Giurgiu Maria, fiica acestuia.

Georgeta Lazurcă, soacra lui Iohannis, i-ar fi amenințat

Au rezistat în condițiile în care erau în permanență amenințați și, culmea, chiar de Georgeta Lazurcă, soacra primarului de atunci al Sibiului.

„Când venea la biserică discuta. Când a venit revoluția și i-a băgat actele zicea vedeți că vă dau pe toți afară 

Da, da, vă dau pe toți afară, așa a zis (n.r. sacra lui Iohannis)”, mai spune Ilie Crețu.

Un război psihologic permanent în care li se spunea că nu au nicio șansă de victorie în fața preaputernicului Klaus Iohannis.

„Au avut în spate mulți. Că am plecat de la Poliție cu niște declarații. Ăla care a făcut declarațiile zice – 'Domnule, știți cu cine vă luptați? cu morile de vânt.' Ce să facem? Era o personalitate susținută de mulți.

Numai Dumnezeu credeam că mai are puterea să mai facă ceva”, a mai mărturisit Ilie Crețu.

O poveste aproape trasă la indigo în casa de pe strada Nicolae Bălcescu din centrul Sibiului

Marcela Oargă își amintește cu groază de șocul când a văzut împreună cu socrii săi citația prin care familiile Iohannis și Bașta îi chemau în judecată ca să le ia apartamentul. 

„Păi foarte greu, vă dați seama. Atâția ani , atâția bani, atâția nervi.  17 ani de procese.

Nu știai, câștigi, pierzi, știți? Până la urmă am reușit că nu ne-am lăsat. Știam că nu are dreptate, până la urmă hârtiile au vorbit. Când a fost primar nu o venit deloc să vadă ce casă este, cum este, nu. Probabil că știa, am înțeles că soacră sa a fost aici servitoare pe vremuri și ar fi știut ce locuință este.

Păi credeam că de aia ne-am și luptat atâția ani. 18 sau 19 ani. Din '98 sau '99 până în 2015 cred, atunci a fost sentința la Pitești, apoi ne-am mai judecat cu cartea funciară încă vreun an ca să ne pună în posesie, să putem întăbula”, spune Marcela Oargă.

Unii dintre cei care au dus această bătălie imobiliară cu Klaus Iohannis nu au mai apucat ziua victoriei.

Albin Marinescu a dezvăluit o parte dintre manevrele cu acte false

Jurnalistul Albin Marinescu a fost cel care a dezvăluit o parte din manevrele cu acte false, fiind cel a dat dureri de cap grupării Iohannis – Bașta. A murit în 2020. Soția sa își amintește momentul când a aflat Albin Marinescu că va rămâne fără spațiul în care deschisese împreună cu fiica sa prima bibliotecă privată în spațiul fostei casierii de la cinematograful Patria din centrul Sibiului.

„A venit domnul Iohannis, fiind inspector școlar atunci, a venit aici la soțul meu și i-a zis îi pare rău, dar este proprietar acum și trebuie să plecăm. A venit personal. Noi am avut aici o investitție de o sumă mărișoară.

Soțul meu i-a spus, că eram chirișai la Urbana, să se gândească cât să îi dăm noi chirie. Și a spus o sumă foarte mare. Cât v-a cerut? 500 lei. Noi plăteam 80 de lei la Urbana și nu am avut de unde.

A zis să evacuăm în 2 zile. Am venit cu diferite cutii și am pus în cutii. 6000 de volume am avut și le-am depozitat prin poduri”, spune Maria Mihu, fosta soție a acestuia.

Apoi a început un război de uzură, fără menajamente și fără vreun pas înapoi.

„Au fost presiuni, da (n.r. după ce au început să facă investigații).  Păi a zis să-l lase în pace că după a devenit primarul Sibiului, apoi președintele României. Soțul meu nu a vrut deloc și a zis mor cu el de gât. 58.23 Din păcate nu a mai ajuns. S-a dus”, a mai declarat Maria Mihu.

„Lui tata nu i-a fost frică. Adevărul mai presus de teamă. Ăsta era motto-ul lui. Știu că tata a fost bucuros că am plecat din țară pentru că era amenințat el și familia. Nu știu cine (n.r. îi amenința). Nu ne-a spus niciodată”, spune Maria Magdalena Murphy, fiica acestuia.

Toate aceste drame nu ar fi fost posibile dacă notarul Radu Bucșa nu ar fi întocmit actele de succesiune în baza falsurilor. Echipa Antena 3 CNN a încercat să stea de vorbă cu el, dar a refuzat să discute. 

Aproape toți care s-au luptat în instanță cu Klaus Iohannis nu cred că va plăti cei 320.000 de euro pe care-i datorează statului.

„Atunci când s-a constatat că lua bani ilegal de la Raiffeisen, care s-a și mutat, de ce nu a dat banii înapoi și a încasat ilegal ani de chirie? Acum zice că s-a prescris și Doamne ajută”, spune Marcela Oargă.

„Nu știu dacă el va vrea să îi dea. Nu înțeleg... dacă n-ai calitate, n-ai nimic, ce te pui să iei ce nu e al tău. Dacă el la funcția lui, la calitatea lui se pretează la chestii din astea. Nu știu cum nu e rușine de o țară întreagă. Numai în Sibiu știa prea puțin, acum îl vede la nivel de țară. Ce fel de președinte este...”, a mai declarat Ilie Crețu.

„Nu cred că vrea statul român să recupereze. Vrea să fie cu Iohannis. Să se pună rău cu el. Asta e părerea mea”, a mai spus Maria Magdalena Murphy.

Concluzia este una amară.

„Dar nouă cine ne mai restituie timpul, banii irosiți prin tribunale? Nimeni nu-i dă, nimeni”, a mai declarat Ilie Crețu.

Subiecte în articol: Klaus Iohannis case chiriasi Sibiu
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile